Висш чиновник в Кремъл заяви днес, че при определени обстоятелства Русия може да се окаже принудена да защити своите граждани в Източна Украйна и че една значителна военна конфронтация може да постави началото на края на Украйна като държава, предаде Ройтерс.

Разгръщане на широкомащабни военни действия в Донбас от властите в Киев ще бъде началото на края за Украйна, каза заместник-ръководителят на руската президентска администрация Дмитрий Козак, цитиран от ТАСС.

"Подкрепям оценките, че започването на военни действия би било началото на края на Украйна", е казал Козак. Той бил запитан дали Русия ще защити своите граждани в отцепилата се източна част на Украйна.

"Днес всичко зависи от това с какъв мащаб ще е пожарът. Ако там бъде, както казва нашият президент, устроена Сребреница, ние очевидно ще бъдем принудени да застанем в защита", е казал чиновникът.

Той имаше предвид мюсюлмански анклав, в който босненските сърби избиха около 8000 мъже и момчета през войната в Босна 1992-1995 г., отбелязва Ройтерс.

На 19 април ще има поредна среща на "нормандската четворка" за Украйна (Украйна, Русия, Франция и Германия) на равнище политически съветници, заяви Козак.

По-рано днес Кремъл съобщи, че по време на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел президентът на Русия Владимир Путин е обвинил Киев в провокационни действия в Източна Украйна, които засилват напрежението по т.нар. линия на съприкосновение между украинската армия и силите на проруските сепаратисти.

Зеленски посети фронтовата линия в Източна Украйна на фона на изострено напрежение с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски облече камуфлажно облекло, бронежилетка и си сложи маска, за да посети украинските войски в окопите в Луганска област, място на последните сблъсъци, предаде Франс прес, като се позова на видеокадри и изявление на украинското президентство.

"За мен е чест на бъда тук", каза президентът, награждавайки с отличия войниците и приветствайки героизма и всеотдайността им, но без отново да отправя обвинения за войнствените намерения на Русия. Зеленски заяви днес, че украинската армия прави всичко, за да защити държавата и да поддържа примирието в Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още един украински военнослужещ почина от раните си тази сутрин след артилерийски обстрел от страна на проруските сепаратисти, с което убитите украински войници през последните три дни стават петима, а от началото на годината - 25, съобщи украинската армия. През цялата 2020 г. са били убити 50 украински войници на фронтовата линия в Донбас.

Междувременно полският външен министър Збигнев Рау пристигна на спешна визита в Киев, която според съобщение на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в Туитър се осъществява по-рано от планираното заради изострянето на ситуацията в Донбас. Кулеба и полския му колега са обсъдили в Киев ситуацията в Донбас, а също така строителството на газопровода "Северен поток - 2", съобщи пресслужбата на украинското външно министерство, цитирана от ТАСС.

В изявлението на министерството се казва още, че Рау "е изразил тревога от действията на Русия" и е уверил, че Полша подкрепя Украйна в борбата й за суверенитет и териториална цялост. Двамата външни министри са обменили мнения по въпроси като задълбочаването на военно-политическото сътрудничество, трансграничните и погранични връзки и други теми. Украинското външно министерство съобщи, че Полша е изразила подкрепа за курса на Украйна към пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО.