Председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов заяви, че ще иска среща с премиера заради лошото управление на галериите и музеите от Министерството на културата и по специално с Червената къща - дома на големия български скулптор Андрей Николов. Пред БНТ той директно заяви, че съжалява, че е предложил Боил Банов да стане министър и заяви, че Бойко Борисов трябва да реши дали да му поиска оставата. 

"Разбрах, че се дава под наем. Това е едно престъпление и вече мина всички граници. Червената къща е моя кауза. Няма по света къщата на Роден да се дава някой да прави дебати. Къщата на Моне не е за дебати, къщата на Бранкузи, на Калдер, на Пикасо не е за дебати. Само на Андрей Николов - патриархът на българската скулптура. Някой прави дебати там. Всичко друго може да бъде, но не и музей, но то е предвидено да бъде музей. Министерството мина границите и този път аз влизам в играта. Духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, тази къща трябва да стане къща-музей", заяви Рашидов.

Той каза, че заради това сигурно му предстои сериозен разговор с премиера, въпреки че на него му "гори главата" покрай пандемията. На въпрос ще поиска ли от него оставката на Боил Банов, депутатът от ГЕРБ отговори, че само Борисов има право да вземе това решение.

"Но ще уведомя премиера, че това направо минава граници, не разбирам просто за какво е това министерство, това преля чашата просто. Седят едни хора и деребействат, съжалявам, че го казвам, но вече няма да спра да го казвам. За съжаление, дължа на премиера и на обществото едно голямо извинение за избора, който аз му дадох, това е моя голям грях, сбърках, поемам цялата вина за това. Съжалявам за това, така не може повече, аз съм скулптор човек, душата ми не приема това, което се случва. Ще ми обяснява ръководството на министерството, че там имало съсобственици и трудно можело да стане музей - значи, всичко друго може, но той е предвиден за музей. Това е личната воля на Андрей Николов. Някой трябва да си зададе въпроса - на българската култура ли служи или на интереси", каза още бившият министър на културата, очевидно имайки предвид Банов.

"Аз спрях приватизацията на Червената къща и ме заплашиха мен. И ме заплашиха от Виена, че ще има всеки ден протести... Нищо няма да даря на тази държава, ако всеки път крадат нещо на хората, които даряват", продължи той и съобщи, че е прибрал изхвърлените произведения на Николов.

Според Рашидов културата много отдавна е в един малък колапс, тъй като за културна политика не достигат парите. Той коментира и ситуацията с артистите на свободна практика.

"Свободните професии не са чиновниците, които работят в културните институции и всички структури, които са свързани с държавата. Свободните професии са двигателят на културата - онази машина, заради която има културни институции. Тези хора имат толкова нужда в момента, колкото всички останали поради една проста причина - който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство - няма такава криза. Културата винаги е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми, войни, природни бедствия са се раждали най-силните произведения по света".

Рашидов допълни, че културата е каприз на лукса и попита когато икономиката рухва, как ще говорим за култура. Според него културните мероприятия трябва да се възстановят бавно както всичко останало - като ресторантите, като фабриките. Културата в крак с цялата тази икономика ще се събуди.

Той коментира и че напоследък Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите.

"Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Културата има по-широк спектър. Не виждам големи български художници, големи български поети и писатели. Композиторите също са в една сянка", допълни Рашидов. Според него ще берем плодовете от това, че тези хора са в сянката.