Оперативното ръководство на ДПС получи мандат да посочи кандидат-президента на партията и неговия вице Няма да има номинации по партийните структури. Това решение взе на снощното си онлайн заседание Централният съвет на движението.

Централното оперативно бюро ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите на ДПС за президент и вицепрезидент на Републиката, съобщиха от пресцентъра на ДПС. На заседанието бяха одобрени критерии и процедура за номиниране на кандидати за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 година. Сред критериите за номинации на кандидати са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движението за права и свободи и на либерализма.

По неофициална информация на Dir.bg кандидатът за държавен глава най-вероятно ще е с турско име, а вицето му - българин. ДПС оглежда успешните си евродепутати и кметове, а един от най-харесваните в партията - евродепутатът и съпрезидент на партия "Алианс на либералите и демократите за Европа" Илхан Кючук, няма навършените 40 години, за да бъде номиниран. Напълно възможно било кандидатът за държавен глава, какъвто движението за първи път ще издигне, да бъде представител на академичните среди. По време на заседанието обаче конкретни имена не са били обсъждани.

Снимка: ДПС пресцентър

Партията излезе и с декларация, в която осъди "остро всяко погазване на Конституцията и законите на страната, както и нарушаването на защитените с международни договори граждански и политически права на гражданите и предупреждава, че няма да позволи използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри".

За целта ДПС сезира компетентните органи в Европейския съюз и ще настоява за извършване на обективна независима проверка на всеки един конкретен случай.

"На предходните избори силовият министър на президента Бойко Рашков се включи активно в предизборната кампания и използвайки методите на комунистическия режим, припомни най-ужасяваща част от историята на 20 век. Масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната", заявява Централният съвет на ДПС.

"Полицейските служители принуждаваха хората да подписват протоколи, че няма да се занимават с предизборна кампания, че няма да разпространяват предизборни материали, при положение, че партийните функционери имат основно задължения да участват активно в предизборната кампания и в предизборните мероприятия. Абсурдна беше ситуацията и при служителите от общинските администрации, които бяха възпрепятствани да изпълняват основните си задължения по организиране на изборите", се посочва в позицита.

От партията са категорични, че целта на тези действия е била "сплашване, унижаване и стъпкване на човешкото достойнство, по същество лишаване от основни човешки, граждански и политически права".