Радиожурналистът Пролет Велкова и юристът Симона Велева са новите членове на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание.

До избора на нови членове на СЕМ се стигна, след като в края на април изтече шестгодишният мандат на двама от сегашните членове на СЕМ - избраните през 2016 г. от Народното събрание София Владимирова и цитираната Розита Еленова.

Пролет Велкова бе издигната от "Демократична България", а Симона Велева бе номинация на "Продължаваме промяната". Най-малко гласове при гласуването в пленарна зала получи третият участник в процедурата -Тодор Беленски, посочен от "Възраждане".

"Симона Велева е доктор по конституционно право, занимава се с медийно право, работи по етичното отразяване на деца в медиите. Работила е с много организации за права на човека, децата. Симона Велева е застъпник на глухите хора. Представлява организацията на глухите хора пред НС. В 47-ото НС работи като парламентарен секретар на МС. Води семинари в НБУ. Тя е доказан експерт с безупречна репутация. Тя е трудолюбива, честна и истински професионалист", каза Гергана Данева от ПП.

"Основен аргумент за нашата кандидатура е, че Пролет Велкова има опит, авторитет за член на СЕМ. Тя е журналист със сериозен опит в БНР, "Дарик Радио", от 2007 г. до днес е продуцент и водещ на предаването "Кой говори". За работата ѝ има редица награди", каза Антоанета Цонева от ДБ.

"Тодор Белевски е на 30 години - той е журналист по призвание. Работи да се отразяват всички гледни точки. Има богат опит, има и гръбнак, отстоява своите принципи. Има подкаст и два Youtube канала, в които много хора го следват. Издигаме кандидат, защото искаме дебат в зала и да изберем най-подходящите членове", каза Цвета Галенова от "Възраждане".

Във вота за Велкова участваха 181 депутати, от които 99 я подкрепиха, 30 бяха "против", а 52 гласуваха "въздържал се". От 133 гласували депутати в процедурата за Велева, за нея гласуваха 121, "против" бяха 11, а 1 натисна копчето "въздържал се. За Беленски гласуваха едва 19 депутати, като 11 от тях бяха от издигналата го партия "Възраждане".

ДПС отказаха да участват в гласуването на всяка от трите кандидатури, което беше разчетено от Тошко Йорданов като непряка подкрепа за номинацията на ДБ в СЕМ.

Йорданов обвини водещата на предаването "Кой говори" в това, че е "типичен представител на cancel културата", като обяви, че очаква тя да "започне да мачка някои журналисти - дали ще е Петър Волгин или някой друг, няма значение".

Срещу нея се изказа и Костадин Костадинов ("Възраждане"), който набеди журналистката, че защитавала педофили, и обяви, че "днес унищожихме авторитета на СЕМ". Това провокира съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който сравни твърденията на ИТН за репресивни намерения на Пролет Велкова с "граничещи с клевета".

"Със сигурност тя представлява онази част от медийната гилдия, която смята, че трябва да има стандарти. Разбирам културната война, на която ставаме свидетели, но все пак стандарти трябва да има. Ние не си позволихме да атакуваме вашия кандидат на БНБ по този начин, г-н Йорданов, не виждам абсолютно никаква логика за вашето поведение. Аз се гордея с човека, който избрахме", каза още Иванов.

Тошко Йорданов взе думата и след вота за Беленски, като обяви, че е гласувал против него само защото "момчето просто няма необходимия опит за тази длъжност", но отново използва случая да атакува Пролет Велкова, като каза, че неизбраният кандидат е "в пъти по-добър в морално отношение" от нея.

Йорданов повтори отново, че избраниците в СЕМ са станали факт благодарение на отказа от гласуване на ДПС, които нямаха собствени номинации в избора. Това доведе до крилатата реплика на Мустафа Карадайъ в края на дебата: "Дами и господа, благодаря на всички за подкрепата на нашите кандидати".

В края на април изтече мандатът и на още един член на медийния надзор - председателя Бетина Жотева, която е от квотата на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Нейният заместник ще трябва да бъде посочен от сегашния президент Румен Радев.