България и РСМ могат и трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения, което очакват гражданите на двете страни и е в името на общото бъдеще в Обединена Европа, заяви държавният глава Румен Радев в поздравителния си адрес към македонския си колега Стево Пендаровски по случай държавния празник на Република Северна Македония Илинден - Ден на републиката.

Българският президент отбеляза, че тази година се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание - величаво и знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ. Целта и саможертвата на героите на въстанието е един от мостовете през времето, свързващи двете държави и техните граждани, подчерта българският държавен глава.

"Отражението на идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предци днес припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на Европейския съюз, към който искрено желаем да се присъедините", посочва Румен Радев.

Държавният глава изразява подкрепата на България за усилията на РСМ за цялостно изпълнение на критериите за членство, както и на всички поети ангажименти и постигнати договорености по пътя на Република Северна Македония към ЕС.

Радев посочва още, че контактите между хората от двете страни са важен път към изграждане на искрени добросъседски отношения.

Българският президент подчертава, че постигнатите между България и РСМ договорености за съвместно отбелязване на паметни за общата ни история събития предоставят отлична възможност за сближаване.

"Убеден съм, че заедно можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения, което се очаква от нашите граждани и е в името на общото ни бъдеще в Обединена Европа", заявява още българският държавен глава..

Министерството на външните работи (МВнР) също честити Националния празник на Република Северна Македония.

"Заедно пазим паметта за подвига на борците за свобода и равноправие. Заедно гледаме към общото бъдеще в ЕС", се посочва в публикация на ведомството в официалния му профил в Туитър.

Стево Пендаровски ще отбележи националния празник на страната в сръбския манастир "Св. Прохор Пчински", като ще се срещне и със сръбския президент Александър Вучич.

Съвместните чествания на България и РСМ на общи исторически събития на двете страни са отдавна залегнали в българската дипломация по споровете ни с югозападната ни съседка. Напоследък обаче случаите с агресия над македонски граждански с български етнически произход в РСМ доведоха на напрежение в двустранните отношения. И тази година нямаше планирани общи тържества за Илинденско-Преображенското въстание, както и общо отбелязване на годишнината от смъртта на Гоце Делчев на 4 май. 

Димитър Ковачевски: Илинденското въстание е наследство, завет и исторически паметник

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза снощи, че "Илинденското въстание, 120 години от което се отбелязват днес, не е нито начало, нито край, то е наследство, завет и исторически паметник, който всички преди нас, ние днес и всички след нас трябва да виждат пред себе си ежедневно", подчерта Ковачевски на откриването на традиционната манифестация "Десет дни Крушевска Република" в Крушево, най-високо разположения град в страната,

Той отбеляза, че събитието отбелязва "120 години от момента, когато в илинденско Крушево се е разгоряла вярата, че борбата за македонската държава си струва".

"Да запомним и празнуваме визията и идеологията на Гоце Делчев, борбата за правда на Яне Сандански, подвига на Даме Груев, държавотворност на Никола Карев, подвига и саможертвата на Питу Гули", подчерта премиерът.

Той допълни, че интеграцията, отвореността, прогресът, задружността и съжителството в страната днес се основават на Илинденското въстание, Крушевския манифест и решенията на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ).

"Времето е различно, но принципите и ценностите са същите. И затова трябва да продължим да изграждаме страната по европейския път. Нямаме алтернатива и не бива да имаме такава", каза Ковачевски и допълни, че с фокус, енергия и взаимно доверие страната може да преодолее всяка съпротива.

Очаква се днес премиерът да говори и на церемонията в крепостта Кале в Скопие, а председателят на парламента Талат Джафери ще направи обръщение на Мечкин камен в Крушево.