Има много протести. Има протести срещу войната, срещу политиката на доходите, има социални протести. Но България е демократична страна, в която всеки има право да протестира. Въпросът е протестите да водят до някакъв резултат. Това коментира в Бургас държавният глава Румен Радев, след като стана ясно, че тази сряда пред президентството ще бъде организиран протест срещу последните му изказвания по темата с войната в Украйна. Миналия петък той заяви: "Украйна настоява да води тази война, но сметката я плаща цяла Европа".

"Искам да използвам случая да призова управляващата коалиция най-сетне да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, защото темата Украйна се експлоатира от управляващите като спасителен пояс, с който да отдалечим вниманието на хората от това, че те нямат визия, програма и реални действия пред проблемите на страната", каза Радев.

По думите му, това "криене зад Украйна" може да работи известно време, но проблемите се трупат, а гражданите чакат отговори и решения.

"Проблемът е, че криейки се зад Украйна, управляващата коалиция отстъпва от редица важни европейски ценности като върховенството на правото, а не неговото погазване, борбата с корупцията, а не закрилата ѝ, прозрачност, а не задкулисие, свобода на словото, а не цензура, повишаване на качеството на живот на хората, а не тяхното ограбване", посочи още президентът.

В Бургас той присъства на възпоменателната церемония , с която днес се отбелязва единадесетата годишнината от бомбения атентат на бургаското летище в кв."Сарафово".

"Изминаха 11 години от атентата в Сарафово, но тежката травма продължава и ще продължи да ни връща към това злокобно събитие. Атаката към израелските туристи на летище Сарафово, която уби и български гражданин, разтърси цяла България и предизвика вълна на дълбока съпричастност в нашето общество. Често казваме, че времето лекува всяка болка, но аз прекрасно знам, че няма лекарство за болката за загубата на близки хора", заяви президентът в речта си по повод атентата, при който загинаха петима израелски граждани и един българин.

"Несправедливо отнетите човешки животи винаги ще предизвикат у нас мъка и гняв, но и ще бъдат предупреждение, че ние всички трябва да се изправим срещу злото, така както реагира Община Бургас, така както българската държава реагира да намери извършителите, така както България и Израел ще стоят заедно в борбата срещу това злокобно явление - злокобният тероризъм", заяви Румен Радев.

Държавният глава отбелязва, че тази година се навършват 80 г. от спасяването на българските евреи и двете страни ще продължат да стоят заедно, както и по-ефективно да продължат да работят върху превенцията, разкритията, неутрализацията и защитата от терористичните заплахи.

От своя страна, посланикът на Израел у нас Негово превъзходителство Йорам Елрон отново поиска от българските власти да обявят ливанската групировка "Хизбула" за терористична организация и призова "Хизбула" да бъде включена в обвинителния акт сред извършителите на атентата.

На финала на церемонията прозвучаха българския и израелския химн.