"Въпросът и с "Олимпик", и с Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя", коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който присъства на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група в авиобаза "Враждебна".


Според него не е въпрос на някакъв технически отказ, за немарливост и некомпетентност на държавни служители, а става въпрос за липса на прозрачност и отчетност и абдикация от отговорност от страна на институциите, без които няма как да имаме ефективна администрация.

По думите му в момента, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред европейските ни партньори и европейските институции за ясни условия за подготовка за приемане във валутнообменния механизъм, касаещи засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията, за ефективно управление на държавните предприятия, гърми Търговският регистър и всява хаос в бизнеса, имаме скандала в застраховането, което показва, че на практика няма надзор.

В отговор на въпрос за предстоящото посещение на делегация на Министерство на отбраната в САЩ и за коментарите дали по този начин може да се повлияе на конкурса за избор на бойни самолети, президентът Радев посочи, че трябва да се правят всякакви срещи и посещения и това е добре, за да има повече информация в съответните държави, но допълни, че в момента, в който се изпрати искане за предоставяне на оферти до неговото получаване, се спират всякакви срещи, посещения и договорки.

По думите на Румен Радев, единствената възможност за среща е тази, на която всички участници заедно получават разяснения и получават еднакъв по обем и съдържание отговор.

"Ако искаме да бъдем такава държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики", категоричен бе президентът и допълни, че предстоящото пътуване на представители на военното министерство в САЩ не е било съгласувано с него.

Държавният глава посочи, че в същото време се увеличава капиталът на Държавната консолидационна компания с 500 млн. лева за ремонт на язовири по абсолютно непрозрачен начин. "В тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън? Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България - и за Шенген, и за Еврозоната", коментира Румен Радев.

"Трябва да се работи за доверие. Това означава много", подчерта още държавният глава.