Пандемията от COVID ни застави да преосмисляме отношението си към здравето ни, към българския лекар, към цялостния модел на здравеопазването, каза президентът Румен Радев в поздравлението си към присъстващите на официалната церемония по връчването на приза "Лекар на годината 2022" в Националния исторически музей. Държавният глава връчи и приза на проф. Иво Петров.

За мен е чест да връча това отличие на такъв професионалист и българин, за който да бъдеш лекар не е професия, а мисия, който успя да достигне върховете в своята област не само в България, а и на световно равнище, който постига изключително добра колаборация в своите екипи, лидер, който вярва, че за да върви държавата напред, трябва не само да си добър професионалист, а отговорен гражданин с ясна позиция, каза президентът Радев при връчването на отличието.

С удоволствие приех поканата да бъда гост на празника на българския лекар, воден от дълбокото си преклонение към всички вас - хората, посветили живота си на толкова трудна професия, изискваща безпределна вяра в доброто и в човека, каза още президентът Радев.

Държавният глава благодари на лекарите за всеотдайността и грижата към здравето на българите, което е решаващ фактор, без който не може да се развива нито една друга обществена сфера.

Нужен е всеобхватен дебат и набелязване на посока, но съм убеден, че каквато и посока да набележим, не можем да изпълним нито една амбициозна цел без иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и фокусирано към младите български лекари, каза още той и призова за обединяване на усилията, за да се използват всички ресурси за този модел, който заслужават гражданите. Искам да привлека още веднъж вниманието към Плана за възстановяване и устойчивост, трябва много повече да се действа за него, защото имаме огромни ресурси, които да получим, и кратки срокове, както и да го направим по най-добрия начин, допълни президентът.

Снимка: БТА

Радев припомни за проекта за спешна помощ по въздуха, заложен в Плана, и посочи, че се чувства лично ангажиран с него и изрази надежда той да бъде доведен до успешен край. По думите му с този проект се цели както помощ на пострадали в катастрофи, така и на пациенти с инфаркти и инсулти, организиране на спешната помощ по иновативен начин по отношение на комуникацията, информацията, позиционирането и планирането.

В Плана са заложени и над 350 амбулатории за доболнична помощ, така че в най-отдалечените населени места държавата да се върне във ваше лице, обърна се президентът Радев към медиците. В Плана е заложен и национален център за лечение с протонна терапия за деца, нашите деца отдавна го заслужават и ние сме длъжни да им го дадем, допълни държавният глава. Вие давате вяра, че в България може да има благотворителни инициативи, в които хората да имат доверие, защото те имат доверие заради вас, виждайки, че тези средства се изразходват прозрачно, отговорно и по ефективен начин, каза още президентът Радев.

На церемонията присъстваха омбудсманът на България проф. Диана Ковачева, служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, представители на академичната и научната общност, лекари, представители на Столичната община и др.

Снимка: БТА

По време на събитието гостите могат да направят дарение в подкрепа на "Българската Коледа" - благотворителна инициатива на президента на България, която има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, засягащи здравето на децата и подпомагане на лечението им.