Политолози и социолози прогнозират, че настоящият вътрешен министър Калин Стоянов, ще бъде отстранен във втория кабинет "Главчев". Калин Стоянов, стана "ябълката на раздора" за кабинета "Кожарева", който така и не се състоя.

Президентът Радев настоя Стоянов да бъде отстранен, но Горица Кожарева заяви, че вече е взела експертното си мнение и това няма да се случи. Държавният глава пък отказа да издаде указ за проектокабинета. Кожарева се оплака и в прокуратурата за упражнен й натиск относно поста вътрешен министър. Последва поредния протест на полицаи в защита на Стоянов.

Единствено съпредседателят на ДПС Делян Пеевски от парламентарно представените партии се застъпи за Калин Стоянов, тъй като се ползвал с доверие в системата. Дори заяви, че ако той бъде отстранен ще му предложи да оглави листата му за предстоящите избори. Останалите партии ГЕРБ, ПП-ДБ, ИТН, БСП и "Възраждане" подкрепиха призивите за оставка.  Вчера самият Стоянов заяви за пореден път, че в тази ситуация е редно той да остане на поста, тъй като вижда, че има опити за овластяване на системата. 

Проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор пред БНР

Калин Стоянов ще бъде махнат, категоричен бе проф. Вацов в интервю за предаването "Преди всички". И обясни:

"Борисов даде крачка назад - това е едната от основните фигури зад него. Другата е Пеевски. Пеевски очевидно държи да се покаже силен, че не сваля опеката върху собствените си аватари, какъвто очевидно е Калин Стоянов. Това е демонстрация на сила. Но тя в един момент ще стане излишна и контрапродуктивна. Така че Пеевски ще може да договори друг удобен за него човек, съвместно с Борисов, да бъде сложен за министър на вътрешните работи".

Александър Маринов пред БНТ 

Във връзка със скандала с вътрешния министър Калин Стоянов и отказа на държавния глава да подпише указа за съставяне на служебен кабинет, Маринов каза, че това е принципно решение: "Няма как да направите служебно правителство, в което има възражение от всички останали партии спрямо един човек, който е едно длъжностно лице, което има отношение към изборите. Това е принципен въпрос. Тук няма никакво значение в дадения случай, че този човек се свързва с Пеевски и му се приписват действия срещу другата страна в ДПС. Това е смисълът на консултациите, това е смисълът на съобразяването, особено в новата конституционна уредба, съобразяването с партията."

"Толкова ли било трудно да сменят Калин Стоянов с някой друг, който да гледа горе-долу в същата посока. Не мога да си обясня защо Пеевски толкова настоява за Стоянов", каза още професорът.

Александър Маринов смята, че не е възможно сегашното служебно правителство на Димитър Главчев да продължи да работи в този вид чак до изборите.

Евелина Славкова от "Тренд" и Яница Петкова от "Галъп интернешънъл Болкан" пред Нова телевизия

Димитър Главчев няма да рискува да влезе отново в ситуация, при която не може да се състави служебно правителство и ще отстрани вътрешния министър Калин Стоянов от втория си кабинет. Това прогнозираха в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS социолозите от "Тренд" Евелина Славкова и от "Галъп интернешънъл Болкан" Яница Петкова.

Според Славкова Радев е показал, че е снел доверието си от Главчев, само безизходната ситуация го е принудила да го избере за втори път.

И двете социоложки предположиха, че дори Стоянов да не фигурира в новия състав на МС, името на заместника му може отново да разбуни духовете на политическата сцена.