За да е устойчива, европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ) трябва да се гради на изпълнението на критериите за членство в Европейския съюз (ЕС), заяви президентът Румен Радев. Той прие на "Дондуков" 2 специалния пратеник на федералното правителство на Германия по Западните Балкани Мануел Сарацин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е предварително условие за започване на преговорите за членство в ЕС, но не е единственото, отбеляза президентът и напомни, че неразделна част от постигнатото през юли 2022 г. европейско решение за евроинтеграционния процес на югозападната ни съседка е изпълнението на договореностите в двустранните протоколи по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

Това вече не са отворени въпроси, които засягат двете държави, а въпроси, отнасящи се до отношенията на Скопие с ЕС, посочи още Румен Радев. Държавният глава подчерта, че в общ интерес е възможно най-скоро да бъде постигнато вписването на българите в конституцията на РСМ, както и да бъдат предприети сериозни усилия за изкореняване на езика на омразата в РСМ към българите и България, включително от съдържанието на учебниците, обществените медии, държавните и научни институции. Само така реално могат да бъдат градени отношения на приятелство и добросъседство в региона, а РСМ да постигне напредък в процеса на своята европейска интеграция.

Румен Радев отбеляза също така, че въпреки активната политика на настояване на РСМ пред европейски държави, политици и институции за ускорено присъединяване към ЕС, през последната година властите в югозападната ни съседка не са демонстрирали реална политическа воля да изпълнят критериите за членство, което не може да бъде устойчиво решение по пътя на европейската интеграция.

"За съжаление езикът на омразата в РСМ се увеличи, наблюдавахме физическо насилие към граждани с българско самосъзнание, стрелба и палежи на български културни клубове, а липсват ефективни наказания на извършителите", напомни президентът и настоя властите в страната да се ангажират с тези проблеми.

Държавният глава подчерта също така, че България и Република Северна Македония споделят многовековна обща история, култура и традиции, и страната ни очаква процесът на интеграция на РСМ в общото европейско семейство да е устойчив, стабилен и необратим, и да не подкопава по никакъв начин фундамента на Обединена Европа.

По-рано днес държавният глава прие на "Дондуков" 2 деца художници от България и РСМ, които участват в инициатива за добросъседство и приятелски отношения между двете държави. "България протяга ръка за искрено приятелство с нашите братя и сестри от РСМ", подчерта президентът пред младежите и изрази увереност, че тази ръка ще бъде приета по един честен начин, така че да отпаднат препятствията пред свободното общуване на хората от двете страни на границата.