Президентът Румен Радев настоя в България да бъде изграден умален вариант на адронния колайдер, като в проекта участват и другите балкански държави. Държавният глава каза това при посещението си в централата на научноизследователския център ЦЕРН край Женева.

В България трябва да бъде разгърната научна инфраструктура и програми за научни изследвания, и то перспективни, заяви президентът по време на дискусия в ЦЕРН с български специалисти, работещи там.

Вижте снимки >>

При хора като вас не само заплащането е определящо, вие търсите и предизвикателствата, където да реализирате потенциала си, искате да се включите в екипи, където се извършват изследвания на световно ниво. Затова навсякъде, където мога, съдействам да се ускорят процесите за изграждане на центрове за научни изследвания, посочи държавният глава.

Той отбеляза, че поставя този въпрос на срещите си на международно равнище и по време на посещенията си - да привличаме като инвестиции не само производство, инфраструктура, магистрали, пътища и газопроводи, а и да привличаме като инвестиции изграждането на центрове за научни изследвания.

Радев каза, че по време на посещението си в Китай другата седмица също ще постави темата за подкрепа от китайската страна за изграждане на съвместен център у нас.

Той припомни и инициативата си за институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. България има всички основания да бъде лидер в пози проект - и като научен потенциал, и като условията, които може да предостави, и като опит, посочи държавният глава.

Моята кауза е вие да имате възможност да се реализирате в България, да се чувствате пълноценни, да работите в съвременна среда за научен развой и изследвания, с добре платени и осигурени програми, обърна се президентът към младите български специалисти.

Според Радев няма как да имаме модерна икономика с висока добавена стойност, ако не трансформираме науката и приложните научни изследвания.

Държавният глава поздрави българските специалисти за успехите им в ЦЕРН, но ги призова да не забравят за България. Много се радваме, много сме горди, че се реализирате тук, но ще се радваме един ден тези успехи да ги предавате на други млади хора в България, пожела той.

Президентът отбеляза, че ЦЕРН се е утвърдил като стандарт за качество. Гордея се, че български специалисти имат принос за развитието на науката, която тук се създава на световно ниво. Вие сте хората, които работите в тази среда, излизате с печат за този стандарт и разчитам на вас да го мултиплицирате в България, обърна се той към българските експерти.

Той посочи, че ЦЕРН е брилянтен пример за силата на съвременната наука. Когато държавите се обединят около една обща визия за бъдещето на света чрез обединена наука, виждате резултата, коментира той.

Президентът заяви, че ръководството на ЦЕРН е дало прекрасна оценка за работата на нашите специалисти там. Немалка част от компонентите са произведени в България и тук се инсталират и тестват, посочи още той.

Днес Румен Радев посети ЦЕРН и беше посрещнат от генералния директор на организацията Фабиола Джаноти. Президентът разгледа тунела, в който е разположен Големият адронен колайдер - ускорителят, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината.

Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър около 27 км.  Президентът се запозна с работата и на детектора CMS, конструирането на който е с голямо българско участие. В него се наблюдават и записват резултатите от сблъсъка на частици. Тунелът и всички детектори към него са на дълбочина между 50 и 150 метра под земята.

ЦЕРН се намира до Женева, на границата между Швейцария и Франция, и е създаден през 1954 г. В него членуват 23 държави, сред които и България, има и асоциирани членове. Над 13 000 учени от 97 държави от цял свят провеждат научни изследвания в ЦЕРН, а общо над 100 български специалисти сътрудничат с организацията.

Президентът беше на двудневно посещение в Швейцария, където участва в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева.