Успехът не означава да си направил нещо за себе си, успехът се измерва с това, което си сторил за другите, заяви президентът Румен Радев, който поздрави участниците и организаторите на церемонията по връчването на годишните награди в конкурса "Доброволческа инициатива" за 2018 г.

Голямото постижение е подадената ръка и преодоляването с общи усилия на обществен проблем, посочи Радев.

С вашия пример увличате другите около обществено значими каузи, именно затова тази инициатива е безценна, допълни той и изрази удовлетворение от това, че има толкова млади хора, реализиращи доброволчески инициативи. С вашия пример ни давате вяра в един по-добър и по-справедлив утрешен ден, отбеляза президентът. Вярвам, че тази важна и полезна традиция ще продължава и занапред, ще продължаваме да виждаме все повече вдъхновени хора, променящи живота на другите около тях и на обществото като цяло, каза още президентът

По време на церемонията Сдружението "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България" получи награда за проекта "Обновяване на заслон "Кончето" в Пирин. Доброволците са събрали средства, планирали са проекта за обновения заслон, транспортирали са материали до високопланинското място. Изпълнението на проекта е отнело две години.

Инициативата "Да спасим кестените", изпълнена от Организацията на българските скаути, беше отличена за акцията на 200 души, основно деца, които са защитили чрез природосъобразни методи заболели кестени във Варна, Шумен и Русе. Младите скаути са поставили повече от 200 къщички и хранилки за синигери, които са естествен враг на зловредните за дърветата молци. Доброволците са поставили и 300 феромонови капана в короните на кестените.

Отличена беше и инициативата "Да плетем и шием за недоносените бебета" на фондация "Нашите недоносени деца", в която доброволците на организацията да изработят покривала за кувьози в неонатологични отделения. Целта е бебетата да бъдат защитени от ярките болнични светлини и да се създаде среда с приглушена светлина, близка до майчината утроба. Общо 11 болници са получили покривала за кувьози.

Вижте отличените доброволци >>

Националният конкурс "Доброволческа инициатива" се организира за осма поредна година от фондация "Национален алианс за работа с доброволци" и фондация "Лале".

Тази година номинирани за наградата са били 58 инициативи, осъществени от неправителствени организации, училища, читалища, неформални групи от градове и села в цялата страна.