Целта е всички заедно - институции и партии, да търсят най-доброто решение в интерес на българите, на запазване на тяхното здраве, на тяхното право на вот и на доверие в изборния процес, така че ние да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата с ПП "Има такъв народ". На срещата от 10 часа днес бяха зам.-председателят Тошко Йорданов и Филип Станев.

Президентът започва консултации с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков". Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

"Ние считаме, че консултациите с извънпарламентарните партии са важни не само за изпълнение на конституционното положение, че политическият живот в България се основава върху принципите на политическия плурализъм, но и защото тези избори за първи път ще бъдат в условия на пандемия", каза държавният глава. По думите му това налага отговорност, повишени усилия не само в институциите, но и от всички политически субекти, независимо дали са представени към момента в българския парламент.

"Трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира здравето на българите, тяхното право на вот и да се гарантира доверие в изборния процес, в неговата прозрачност, в неговата честност", допълни той.

"Има такъв народ" няма претенции за датата на изборите, а от ръководството й подчертаха, че няма да коментират решението на президента, защото то е изцяло негова отговорност.

"Смятаме, че изборите трябва така както е по закон, вие да посочите на коя дата да са. Няма как отговорността да се прехвърли на друг. Отговорността е на президента. Управляващите са шумни и кресливи и използват всякакви начини да ви повлияят. Ще се съобразим с всяко ваше решение за дата и няма да коментираме решението ви, защото е ваше", каза Тошко Йорданов.

От партията на Трифонов са притеснени, че изборите ще се организират от ГЕРБ, след като имаше протести срещу властта през лятото.

"Изключително важно е тези избори да бъдат организирани така, че тази болест да не попречи на избирателната активност. Тревогата ни е, че изборите ще бъдат правени от ГЕРБ и по наше мнение поставя сянка на съмнение до каква степен тези избори ще бъдат честни, каза Филип Станев. - Имаме обществените индикации за съмнителна морална гражданска отговорност. Изглежда ми странно българският премиер да спи с пистолет до главата си с шкаф с пари. Всички политически партии, будни граждани и вие като президент трябва да направим така, че всички да отидат до урните с доверие."

Медиите бяха допуснати за кратко до срещата на "Има такъв народ" с президента и останаха неясни предложенията и идеите на партията за организирането на безопасни избори.

"Виждаме, че президентът има желанието и намеренията да се направят честни избори", лаконичен бе след срещата Тошко Йорданов, като отново подчерта, че от партията нямат претенции за датата на изборите.