Демостративното нежелание на Бойко Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа е най-малкото странно. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти днес.

Тук не става въпрос просто за г-н Борисов, става въпрос за министър-преседателя на България, става въпрос за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана, смята държавният глава.

По думите му този запис е "груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейко развитие" и демонстрира "арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление".

Ако Бойко Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан, заяви държавният глава и допълни, че е недопустимо България да излъчва подобен цинизъм.

"Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства", смята той.

На въпрос за новите промени в Закона за МВР президентът коментира, че всяко решение в сферата на националната сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност. Моето решение относно закона ще обявя в указания в конституцията срок, посочи Радев.

Този закон трябва по някакъв начин да потвърди, че отговаря на тези критерии, според мен засега той не отговаря, каза още той.

Румен Радев коментира и бъдещето на страната заради напрежението между Обединените патриоти и ГЕРБ заради доброволческите отряди: "Бъдещето, което ни очаква, е такова - България да бъде управлявана от проблемни коалиции. Всички виждате, че още в зародиш започват разни търкания и отстъпления от предизборните програми".

Президентът обяви, че ще пропусне тазгодишния парад в Москва по случай Деня на победата, тъй като графикът му вече е запълнен достатъчно и едва ли ще успее да присъства и в руската столица.

Румен Радев беше днес в Доброславци, където наблюдава редовни тактически занятия на служителите на НСО.