Четири години след подписването на договора от 2017 г., Република Северна Македония не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за изпълнението на поетите ангажименти. Даването на съгласие от страна на България за започване на преговори за присъединяването на РСМ към ЕС не трябва да се обързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи. Това заяви президентът Румен Радев, след като Консултативният съвет за национална сигурност заседава близо 6 часа за политиката към Северна Македония на фона на блокираното от България начало на преговори за членство на съседната държава в ЕС.

"Преди 30 г. на 15 януари 1992 година България първа в света призна днешна РСМ като самостоятелна държава. България никога не отричала и не отрича правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, както и да ползват совите езици според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ с изричното изписване в тяхната конституция", заяви президентът.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са български граждани и граждани на ЕС в последно време ескалира в открити публични атаки срещу тях, подчерта Радев. Тяхната защита е изрично посочена.

Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес

От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор 8.

По време на Консултативния съвет за национална сигурност са приети следните решения:

  • При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната политика на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 година, Рамковата позиция от 2019 година и Декларацията на 44-ото Народно събрание.

  • Даването на съгласие за започване на преговори на РСМ за присъединяване към ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.
  • Изпълнителната власт да продължи да работи за изпълнението на Договора от 2017 година в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.
  • Изпълнителната власт да изготви и обезпечи във финансово и кадрово отношение план за действие за постигане на осезаеми резултати във всички области на двустранните отношения с Република Северна Македония.
  • Изпълнителната власт да предложи на партньорите в Северна Македония създаване на работни групи по области в съотвествие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с цел активизиране на двустранните връзки.
  • Изпълнителната власт да предприеме мерки с цел за ускоряване изграждането на Коридор №8 съвместно с РСМ и Република Албания като единен проект в неговата цялост - автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност
  • Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарни групи и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

В заседанието на КСНС участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" - Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

То се проведе броени дни преди подготвяното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски. 

Петков обеща създаването на още четири работни групи към буксуващата в дейността си историческа комисия, както и самолетна връзка София - Скопие.