"Ще поканя тази седмица ЦИК. Трябва да бъдем сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация, ако изборите са 2 в 1, за да не бъдат компрометирани" - това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещение в Съединение, в отговор на въпроса за предстоящите наесен и парламентарен, и президентски вот.

Преди два дни той заяви: "Аз неведнъж заявих, че такова смесване на парламентарни с президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между две от институциите, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства и най-вече на време. Така че ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена".

Говорителят на ЦИК Росица Матева пък коментира: Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това".

Парламентът вече насрочи датата за президентските избори - 14 ноември. Сега президентът трябва да реши кога ще разпусне Народното събрание и коя ще е датата на парламентарния вот, като има три варианта:

- да го направи още в края на следващата седмица - на 10 септември, което категорично би означавало, че избори 2 в 1 няма да има и за следващ парламент може да гласуваме на 7 ноември.

- да разпусне НС на 15 септември, тогава би могло да има вот две в едно на 14 ноември.

- да го направи чак на 21 септември - в този случай отново може да има вот 2 в 1, но на датата на евентуалния балотаж - 21 ноември.

Днес Радев пристигна в Съединение, за да приветства местните жители по повод 136 години от провъзгласяването на съединението, което ще се чества утре - на 6 септември.

С него е и съветникът му Пламен Узунов, който беше обвинен от прокуратурата в търговия с влияние, но арестът му беше обявен от съда за незаконен.

Ето какво каза държавният глава на събралото се множество, преди да мине сред хората и да се ръкува с много от тях:

"Този град завинаги свърза своето име със славната 1885 година. Именно тук, на площада, в защита на обявеното съединение, без колебание се стичат множество въоръжени мъже, които са готови да защитават с живота си жадуваното от всички българи обединение на Княжество България и Източна Румелия".

По думите му тези мъже ни дават примери днес какво означава не само да обичаш своята родина, но и да си готов на всичко, за да има тази родина бъдеще.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Вижте цялото му изказване, последвано от изнасяне знамето на Голямоконарската чета и литийно шествие до площад "Съединение", където ще бъдат пресъздадени с възстановка събитията от 1885 година и тържествена заря: