С тържествена заря-проверка в Гоце Делчев и с шествие в Благоевград почетоха 120 години от гибелта на българския герой, обрекъл живота си на освобождението на Македония. В честването в град Гоце Делчев се включи президентът Румен Радев, а председателят на Народното събрания Росен Желязков участва в шествието в негова памет в Благоевград.

"Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците, а има силите и идеалите на Гоце Делчев. Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и ежедневието на гражданите на Балканите", заяви в речта си президентът Румен Радев, който се включи в четстването в града, наречен на героя.

"И ако днешна Република Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да впише в конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той жертва живота си?", попита държавният глава.

"Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринска Тракия завинаги обезсмърти името си. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев отрано пое по стъпките на Левски и освободителната борба, на която остана верен докрай. Неуморен организатор и всепризнат водач на българи в Македония и Одринска Тракия, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към Освобождението", каза държавният глава пред паметника на войводата.

Председателят на парламента Росен Желязков пък положи цветя пред паметника на революционера в Благоевград и прие почетния караул. По думите на Желязков днес е ден в който е важно да си припомним не само героя, но и неговото дело.

Снимка: БТА

"Какво е посланието за днес, за нас - любов и вяра. Любов към родината, любов към завета да сме единни, обединени в каузата и вяра, че ние и нашите слетовници ще я постигнат. Нека тази памет да ни води не само в дните на чествания. Нека да ни съпътства непрекъснато, защото това е част от нашата национална идентичност, от нашето ДНК.", каза Желязков, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

"Днес не просто отбелязваме заветната дата от гибелта на Гоце Делчев, днес е ден да си спомним героя, но и неговото дело, защото всеки е жив, докато паметта за него е жива", заяви още той.

И посочи, че "Гоце Делчев е описан от Яворов като "хайдушко божество" не защото той е искал да бъде обожествяван, а защото с делата си е станал това, което е дало основание да се счита втория апостол на българското национално революционно движение", каза парламентарният председател пред монумента на Делчев на площад "Македония".

Снимка: БТА