Държавният глава Румен Радев, който е на посещение в Белград, настоя пред сръбския си колега Александър Вучич за конкретни мерки в полза на българското малцинство в Сърбия.

Утре двамата президенти ще посетят Западните покрайнини, както е известно наименованието на областта в България, и ще разговарят с хората. В Сърбия тези области около Димитровград ги наричат Източни сръбски провинции.

Реалната европейска интеграция на страните от нашия регион минава през помирение с миналото, загърбване на езика на омразата, установяване на добросъседски отношения, спазване на правата на малцинствата, заяви президентът Румен Радев.

Той припомни, че утре заедно с президента Вучич ще имат среща с българското малцинство. Това е първата такава съвместна среща и е наистина знаково събитие, каза той. Очакваме, че това наше национално малцинство ще усети по-силната подкрепа на сръбската държава, ще усети във всекидневието си по-скоро тези позитивни промени в сръбското законодателство по отношение на националните малцинства, допълни българският държавен глава.

По думите му програмата, която е предложил Вучич, е изцяло в дух на историческо помирение и разбирателство. Утре ще положим заедно цветя на паметника на Нешков връх, където почиват заедно сръбски и български войници, ще направим и първа копка на паметника на Свети Кирил и Методий, каза Румен Радев.

"Какво точно може и ще се направи за по-добри медии на роден език, за здравеопазването, за образователния обмен? Президентът Вучич пое ангажимент за някои действия, които наистина ще покажат на нашето българско национално малцинство, че сръбската държава стои зад неговите права".

Президентът Радев изрази мнение, че истинската интеграция на Западните Балкани трябва да включва и спазване на правата на малцинствата.

"Европейската интеграция на страните от нашия регион минава през помирение с миналото, загърбване на езика на омразата, установяване на добросъседски отношения, спазване на правата на малцинствата".

Президентът Радев потвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Западните Балкани.

"Защото само така можем да гарантираме истинска стабилност, сигурност и просперитет на целия регион. Сърбия има своята времева рамка. Считаме, че 2025 година е амбициозна, но постижима цел".

След срещата на "четири очи" между двамата президенти, държавният глава Румен Радев обяви, че заедно с президента Вучич ще предложат изграждане на още един граничен пропускателен пункт по българско-сръбската граница:

"Къде и как точно - ще се прецени, но това ще бъде много важен знак хората от двете страни на границата да могат да общуват много по-свободно и пълноценно помежду си".

Това заяви президентът Румен Радев, който е на двудневно официално посещение в Сърбия по покана на сръбския президент Александър Вучич.