Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори, които генерират инфлацията. Това каза президентът Румен Радев в уводните си думи преди началото на срещата с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас, предава БТА.

Президентът отбеляза, че имаме едни от най-ниските цени на газа и гарантирана стабилност на доставките - дългосрочни търгове за доставка на газ от различни доставчици, завършен интерконектор с Гърция, газ от Азербайджан на много изгодни цени и свободен гарантиран достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция.

Имаме най-ниските цени на горивата в ЕС - на бензина и дизела, силен и независим енергиен сектор, чрез който се гарантира предвидимост и подкрепа на бизнеса и всички небитови потребители. Това дава спокойствие и възможност за дългосрочно планиране. Всичко това доведе до пречупване на тренда на инфлация и аз съм убеден, че тя ще продължи да намалява с добри темпове, отбеляза Радев.

Очаквам и парламентът, който ще изберем в началото на април, да приеме законите, които са необходими, допълни Румен Радев.

Убеден съм, че членството ни в еврозоната ще доведе до съществени ползи за българската икономика, но не по-малко важно е да бъдат убедени и българските граждани в тези ползи, каза Радев.

Снимка: БТА

В уводните си думи държавният глава посочи, че в исторически, географски и културен план България винаги е била неделима част от Европа. Той отбеляза, че инвестициите и търговският обмен на България в огромната си част са със страни от еврозоната и ЕС.

Нашето членство в еврозоната и в Шенген е стратегическа цел за България и нейното постигане ще бъде логичен и заслужен завършек на процесите на интеграция, посочи Радев.

Той благодари на Валдис Домбровскис и на ЕК за подкрепата, която са оказали на служебното правителство, което, по думите на държавния глава, е успяло да постигне най-големия напредък по пътя към еврозоната.

Снимка: БТА

Осъзнаваме напълно препятствията по пътя към членството - това са инфлацията и неприетите закони, добави той.

Радев посочи, че очаква изпълнителната власт да разработи и въведе мерки и модели, които да доведат до минимизиране на риска от ръст на цените в преходния период, не само запазване, но и повишаване стандарта на живот на българските граждани, запазване на конкурентоспособността на българската икономика и създаване на още по-добра среда за нейното развитие.

Европейската комисия продължава да подкрепя България по пътя ѝ към еврото и се надява отлагането на членството в еврозоната да не е за дълго. Това каза от своя страна Валдис Домбровскис.

Той заяви, че се надяват България решително да върви по пътя към еврото до успешния край.

Домбровскис посочи, че влизането в еврозоната ще донесе много ползи за българската икономика и за българския народ.

Необходими са още усилия и една разяснителна кампания, българският народ трябва да е наясно, какви ще бъдат тези ползи, какво е необходимо да се свърши, за да бъдат реализирани и усетени те от българското население, посочи Валдис Домбровскис, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Наближава една година от войната в Украйна, която причини не само загуба на много човешки животи, тя причини и много загуби в икономиката, заяви в уводните си думи Валдис Домбровскис. Той отбеляза, че е изключително важно Европейския съюз (ЕС) да продължи да демонстрира своето единство в подкрепата си за Украйна и да продължи да упражнява натиск върху Русия в подкрепа на постигането на мир в Украйна и оказване на помощ за украинския народ.

По думите на Валдис Домбровскис налагането от страна на Русия на едностранни мерки за блокиране на доставките на храна от Украйна и с увеличаването на цените на горивата в световен мащаб сме свидетели на увеличение на инфлацията в резултат на повишаващите се цени на енергоносителите и храните.

Снимка: БТА

"Имаме рекордни нива на инфлация в ЕС и в държавите от Централна и Източна Европа. В държавите от Централна и Източна Европа във връзка с нарушените доставки имаме по-високо увеличение на цените от потребителската кошница, отколкото в другите държави от ЕС", посочи той.

По думите на Домбровскис българското служебно правителство е предприело мерки за овладяване на ситуацията и в тази връзка вече е било обявено, че влизането на България в еврозоната се налага да бъде отложено.