"Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България" - това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков" 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В срещата е взела участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и масовите граждански протести миналото лято в България са били сред темите на срещата.

"Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции", посочи Радев.

По думите му, в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и, когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Държавният глава заяви още, че служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена.

"Хората искат друго лице на България", подчертал той и призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаване на върховенството на закона у нас. Като пример Румен Радев открои създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и същевременно показната активност в други случаи също беше поставена от европейските депутати, пише още в съобщението. Президентът каза, че въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите в България Илияна Йотова каза, че проблемите са свързани най-вече с непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт. Вицепрезидентът посочи като пример европейските фондове за комуникационни стратегии, които са се използвали в миналото и като инструмент за влияние върху медиите. По думите й следва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби.

Ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин 'т Велд изрази впечатлението си, че проблемите в България са много, но вижда решимост това да се промени. По думите й "корупцията е отровна" и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем. София ин 'т Велд изрази надежда следващото българско правителство да бъде стабилно и да се стреми към реални реформи.

Евродепутатът Клеър Дейли сподели наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малцина богати хора. Тя каза, че е посетила страната ни няколко пъти по време на масовите протести миналото лято. "Разочаровани сме, че Европейската комисия не се намеси", заяви Дейли.

Българският евродепутат Елена Йончева също бе сред членовете на Европейския парламент, участвали в срещата с държавния глава.