Отношенията между България и Албания се основават на силна историческа и културна близост, каза президентът Румен Радев след срещата си с албанския му колега Байрам Бегай. Албанският президент е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава.

Тази важна официална визита е кулминацията на интензивния политически диалог в годината, в която се навършват 110 години от установяването на дипломатическите отношения и 30 години от сключването на договора за Добросъседство, посочи Румен Радев.

Президентът заяви, че по време на срещата е била потвърдена подкрепата, която България оказва за европейския път на Албания. Високо ценим реформите, които извършва, и усилията, които полага Албания, посочи Румен Радев

Тази година се отбелязва 110-та годишнина от основаването на дипломатическите отношения между двете страни, които независимо от различията винаги са поддържали приятелски взаимоотношения, подчерта и албанският държавен глава.

"България е била и остава традиционно добър партньор на Албания. България е шести най-важен партньор на Албания по отношение на преките чуждестранни инвестиции в Албания и трети в Югоизточна Европа", посочи Бегай.

Той изрази благодарността си за поканата и топлото посрещане от страна на президента Румен Радев.

Байрам Бегай подчерта, че неговото посещение в България демонстрира много ясно добрите и приятелски отношения между двете страни.

Във фокуса на разговора на "четири очи" между двамата президенти са били задълбочаването на сътрудничеството между двете страни, процесът на разширяване на Европейския съюз, партньорството в сигурността и отбраната, както и въпроси от регионалния дневен ред.

По-рано днес президентът на Албания Байрам Бегай и съпругата му Арманда Бегай бяха посрещнати от Румен Радев и Десислава Радева с официална церемония. Държавният глава на Албания положи венец пред паметника на Незнайния воин.

Снощи двамата президенти заедно с техните съпруги уважиха снощи и софийската премиера на оперетата-мюзикъл "Калас и Онасис" в зала 1 на НДК.