Преди броени дни българският парламент ратифицира международните договори за покупка на нови изтребители Ф-16. Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на Българските военновъздушни сили за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация. Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и планиране, а в нашия случай, при колосални за България разходи, липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с ветото си върху сделката за придобиване на изтребители F-16. Разходите по придобиване на изтребителите F-16 поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности, каза държавният глава.

"Не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на българските ВВС и нашата евроатлантическа принадлежност", обясни Радев.

Президентът наблегна на важността от поставяне на времеви рамки по сделката: "Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалните способности на самолета? Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура? Кога ще закупим следващите 8 самолета. Кога, как и колко ще платим за всичко това?", запита Румен Радев.

"Всички тези обстоятелства гарантират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на Сухопътни войски и Военноморските сили", коментира още той.

"Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските ВВС, но тя не може да става за сметка на интереса на българските граждани и достойнството и суверенитета на България", категоричен беше държавният глава.

По думите му новите машини ще дойдат най-рано след 4-5 години и то с пакет от въоръжение, оборудване и услуги, който ограничава способностите им. Радев отбеляза и че страната ни ще плаща допълнително за инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, услуги, данъци и такси, а са възможни и промени в клаузите едностранно от американска страна.

"Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в парламента, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2,2 млрд. лв. без ДДС при 100% авансово плащане", подчерта Радев.

"Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения. Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност. Тези средства не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а са на българските граждани", подчерта Румен Радев.

Той допусна, че преразхода в програмата за F-16 може да застраши модернизационните проекти в сухопътните сили и ВМС.

Радев заяви, че очаква "задълбочен дебат" в НС, като от изявлението не стана ясно дали ще наложи вето и на закона за актуализация на бюджета и на договора за индустриално сътрудничество, които са допълнителни лостове за забавяне на сделката.