Държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, както и премиерът на Полша  обсъдиха в телефонни разговори необходимостта от засилването на борбата с трафика на хора през външните граници на ЕС като най-ефективна мярка в противодействието на нелегалната миграция.

Борбата с нелегалната миграция в Европейския съюз може да е ефективна само със съвместни усилия на държавите членки за целенасочено неутрализиране на международната мрежа и центровете, които ръководят и финансират трафика на хора. Това е общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки, изразена в телефонен разговор. 

Радев и Моравецки обсъдиха готвените промени в Пакта за миграцията и убежището и охраната на външните граници на Европейския съюз. Румен Радев подчерта, че страните от първа линия трябва да получат подкрепа за справяне с миграционния натиск, както и да засилят партньорството на службите си за сигурност с държавите от Централна и Западна Европа, където са разположени центровете, направляващи и финансиращи нелегалния трафик на хора.

Радев посочи, че затова България инициира създаването на международна оперативна работна група за обмен на информация за неутрализиране на финансовите потоци, които обезпечават нелегалния трафик.

В рамките на визитата си в Австрия през юни президентът Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер обсъдиха справянето с нелегалната миграция. България и Австрия ще продължат партньорството си в борбата с нелегалната миграция и за охраната на външните граници на ЕС в интерес на сигурността на европейските граждани, беше общата позиция на двамата.

С Орбан държавният глава обсъди и двустранното партньорство в областта на енергетиката и възможността страната ни да окаже подкрепа за енергийната диверсификация на Унгария. Подчертани бяха и възможностите на страната ни за доставка на повече енергийни ресурси за Унгария след осигурения от България достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция и очакваното завършване на газовия интерконектор между страната ни и Сърбия до края на т.г.