Президентът Румен Радев говори тази вечер в предаването "Панорама" по БНТ за отношенията си с правителството, за протестите, за визията си за реформи, за това ще прави ли партия и за скандалите около съпругата му Десислава Радева.

Той коментира и актуалния международен въпрос за конфликта между Русия и Украйна.

"Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва", заяви държавният глава.

На въпрос кой според него е виновен за инцидента в Керченския проток, при който руската брегова охрана задържа украински кораби и екипажите им, Радев отговори, че моряците не бива да плащат цената на политическата амбиция. Но добави:

"Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешно-политически амбиции. В този конфликт има повече от две страни и трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен".

Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България, каза още президентът.

"Русия претърпя финансови загуби заради българския отказ от "Южен поток". Сега се борим "Турски поток" да завие и да мине през България, което доказва несъстоятелността и недалновидността на няколко български правителства, които сега ни поставят в зависимост от още една страна. За нас е важно да имаме перспектива - пряка тръба от Русия към България, което е в интерес на ЕС", каза той.

Запитан защо е определен като проруски лидер, близък на Путин, в книгата на американски разузнавач, Радев отговори:

"По-добре да съм проруски лидер в съчинението на самозван конспиролог, отколкото в грамите на американския посланик". 

Българският президент Румен Радев е част от план на Путин за доминация, твърди разузнавачът Малкълм Нанс в книгата си "The Plot to Destroy Democracy" ("Заговорът за разрушение на демокрацията"), която е бестселър на "Ню Йорк Таймс". 

По повод вътрешнополитическите проблеми у нас той пък каза:

"Не приемам внушението, че, виждате ли, проблемите в България са резултат на липсата на диалог между мен и правителството".

"Бедността и несигурността са трупани с десетилетия. Те се задълбочиха през годините. Това прави труден диалогът ми с правителството, което не се вслушва в гласа на хората. Мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки. Дава нелепи обяснения за своите апартаменти и скандали. Повишава данъчната тежест на по-бедните. Не мисля, че това е покана за диалог към мен", посочи държавният глава и подчерта, че не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани.

"Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани. Да чува техните болки и очаквания", каза още Радев и подчерата, че не президентът, а кабинетът разполага с бюджета, разпределя обществените поръчки.

"Аз не съм избран, за да премълчавам истината. Напротив - за да я изговарям и отстоявам. Фотосесиите не са мой патент. Не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма. Опасно е отсъствието на взаимен контрол между институциите", изтъкна Радев. 

На въпрос каква е причината да каже, че демокрацията в България е в критично състояние, той отговори, че има достатъчно основания за това

"Демокрацията я застрашават я много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и те излязоха на улиците. Застрашава я корупцията, отчайващото състояние на медиите. Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори. Да не забравим и отчайващо ниското доверие в българския парламент. Също така и прозрачността на вземане на решения. Едноличното вземане на решения, касаещи и бюджета на страната", изреди Радев.

По думите му трябва да се осигури широко представителство на гражданите в контрола на управляващите.

"Да върнем доверието в изборите на първо време. Трябва да има прозрачност при броенето на гласовете. Към момента нашият изборен кодекс налага да има предаване онлайн с картина и звук на заседанията на ЦИК и РИК. Но няма такова изискване за секционните комисии, където става броенето и оформянето на протоколите. Ако това се въведе, не само, че ще има контрол в реално време от страна на ЦИК и РИК, а всеки гражданин ще може да види на своя телефон как броят бюлетините в неговата избирателна комисия. Аргументите за отказ от машинно и електронно гласуване са несъстоятелни и укорими", каза той.

Правителството отново не можа да преизчисли пенсиите, а в същото време гледаме как изведнъж избуява явно грижливо отгледаният бюджетен излишък, заяви още държавният глава.

"Според мен трябва да има много по-голяма непримиримост към заобикалянето на законите. Ще дам пример - правителството отново не можа да презичисли пенисите, а в същото време гледаме в края на всяка година в края как изведнъж избуява явно грижливо отгледаният бюджетен излишък. Миналата година за минути МС разпредели 1,7 млрд. лева, тази година това набъбва на 2,7 млрд. лева. Пак ли това ще стане без санкция, без контрол от парламента?", попита той.

По думите му и днешните, и утрешните управляващи трябва да разберат, че няма да могат да управляват, както досега.

"Хората ще завишават изискванията си към тези, които ги управляват - образование, капацитет, знание, опит, езици", посочи Радев и припомни интервю на водещия с Ян Енглерт, в което е заявил, че гражданите ще търсят все повече етичния критерий, а не цвета на партиите- дали си подлец, или честен", допълни президентът.

Относно проблема със свободата на медиите държавният глава каза:

"Имаме свръхконцентрация на медийна собственост и разпространение. Имаме комуникационни бюджети и пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт. Нямаме ясни и прозрачни критерий за държавната реклама в медиите".

Попитан какъв според него е големият проблем на медиите, той отвърна: "Вие трябва да го знаете по- добре от мен".

Водещият репликира: "От Бойко Борисов ли научихте да отговаряте така на този въпрос?".

Държавният глава обаче отговори: "Можем да видим и да съдим за рухването на професионалните стандарти по заглавията, приоритетите и темите в репортажите. Френски социолози казват, че бунтът е срещу парите и медиите. У нас също го наблюдаваме".

Той коментира и скандалите около съпругата си Десислава Радева и по конкретно последния - когато софиянец засне как служебният автомобил на НСО, в който тя се вози, влиза в насрещното движение.

"Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии от самото начало, тя продължава да стои до мен и върши много неща. Тя не шофира автомобил на НСО, ако някой е нарушил правилата, да носи отговорност".

По повод срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова за партийната "Визия за България", заради която получи критики от ГЕРБ, че е пристрастен, президентът заяви, че не иска да обдсъжда боксуващи, вече приети програми, а:

"Аз очаквам не програма, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. "Визия за България" е едно от усилията за това и тук всеки гражданин може да даде своя принос. Всяка друга партия с визия може да разчита на моята подкрепа".  

На въпроса дали смята да направи своя партия, Радев отговори:

"Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива".

И декларира:

"Мисля, че българите не вярват на политици, които многократно са ги лъгали. Доверието към мен се дължи на факта, че изговарям истината.  Докато това доверие е функция на истината, ще изпълнявам и ще остана верен на дълга си".

Държавният глава коментира и отпадането на регламента за мониторинг от Брюксел за съдебната реформа у нас.

"Този мониторинг показа своята безполезност, даже служи като инструмент за политическа подкрепа на една система. Няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите. Затова илюзията, че ЕК милее за нашето правосъдие, трябва да я изживеем по-бързо".