Като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод Деня на храбростта на празник на Българската армия.

Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност, каза Радев, цитиран от БТА.

"На светлия християнски празник Гергьовден, след три години прекъсване, отново на площада са построени представителните роти на Българската армия. В Европа бушува война - безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с Въоръжените сили", каза държавният глава.

По думите му политическият елит дълго е пренебрегвал рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност, добави Радев.

"Има един исторически доказан постулат във военната стратегия. Една крепост се превзема най-лесно отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив: чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол - все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме. Затова Гергьовден е особено важен празник. В деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките, да опазим нашия дом и култура", каза още държавният глава.

Той благодари на всички военнослужещи, че въпреки предизвикателствата, продължават да отстояват каузата България с професионализъм, всеотдайност и чест.

"Нека Св. Георги Победоносец ви закриля и укрепва вашата десница! Нека не забравяме, че 6 май е и Ден на храбростта, която всеки българин носи в сърцето си като завет от хората, отстояли България през вековете", каза Радев.

Той поздрави българските граждани с празника и да пожелая здраве, мир и благополучие.

От своя страна служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви пред bTV, че "процесът по модернизация на Българската армия е много забавен, 30 години армията е подценявана".

Стоянов изрази надежда, че с оглед на случващото се на няколкостотин километра от България, ще бъде взето политическо решение за модернизация на войската.

Ръководството на Министерството на отбраната не чака, ние сме започнали процеса по модернизация. Очакваме до края на годината да бъдат сключени три договора - два със сухопътните войски и един за въздушните ни сили, каза Стоянов, цитиран от БТА. По думите му договори за под 100 млн. лв. ще бъдат сключени по отношение на военноморските сили.

Посоката, в която получаваме известно забавяне, е социалният пакет, който трябва да подготвим за нашите военнослужещи, каза Стоянов. Нараства броят на незаетите длъжности и това е причината за оценката, която беше дадена за последния доклад, според военния министър.

Самочувствието, с което посрещаме празника, е повдигнато, в резултат на това, което сме направили през последната година, заяви министърът на отбраната.

Българската армия беше там, където трябваше да бъде - в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско, защита на границата, мисиите по медицинска евакуация, донорски ситуации. В същото време Българската армия продължава да участва в операции на Европейския съюз и НАТО. Ние сме добре приети от нашите съюзници и от партньорите. Българските военнослужещи са се доказали като можещи и знаещи, каза още служебният министър.

Военнослужещите са хора с кауза. Родолюбието, честта, вярата в бъдещето на държавата са основните двигатели, които ни дават сили да вървим напред в този труден момент. Това коментира пред bTV и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Наистина се намираме пред много изпитания, но смело мога да твърдя, че Българската армия е на своя пост, каза адмирал Ефтимов.

По думите му Българската армия се намира в трансформационен процес. Процесите вървят така, както трябва, хората са мотивирани и ще продължат да изпълняват задълженията си, увери началникът на отбраната.

Той добави, че забавянето на модернизацията на Българската армия не спомага за намаляване на липсата на достатъчно военнослужещи. Ние търсим хора, които не само могат да намерят личностно и професионално развитие, ние търсим хора с кауза. За хора с кауза трябват подходящи условия, трябват съвременни технологии и системи да влязат на въоръжение в Българската армия, за да можем да запазим този човешки потенциал, коментира Ефтимов. Борбата е не само за некомплекта, борбата е да запазим тези, които са в строя, каза той.

По думите му процесът по модернизация е в ход, но е много бавен. Той призова народните представители да приемат инвестиционната програма, която ще даде необходимия тласък на армията, добавя БТА.