Гергьовден е Ден на храбростта и празник на Българската армия. За пръв път от три години насам той се отбелязва с военен парад в столицата.

Вижте какво оръжие показа Българската армия на 6 май >> >> >>

Церемонията започна с водосвет на бойните знамена и светини в 10:00 часа.

Снимка: БТА

Първото подобно освещаване на бойните ни знамена е било извършено преди битката при Ахелой на 20 август 917 г. В нея силите на цар Симеон I Велики успяват да разбият напълно армията на Византийската империя, която губи над 62 000 войника. Това е една от причините за дългия мир последвал по-късно - Византия трудно се възстановява от голямата загуба.

Преди водосвета президентът Румен Радев поздрави войниците, участващи в парада.

Снимка: БТА

За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската армия през 1880 г. по инициатива на княз Александър I Батенберг.

До 1919 г., освен 6 май - Ден на храбростта, се е отбелязвал и Ден на бойната прослава - на 27 ноември, в чест на победата на Българската армия в Сръбско-българската война (1885). Тъй като на 27 ноември 1919 г. България е принудена да подпише Ньойския мирен договор, Денят на бойната прослава не се е отбелязвал през 20-те години на 20-и век.

През 1953 година за празник на Българската народна армия е определен 23 септември. Това се случва по време на годишнина от началото на септемврийското въстание от 1923 г.

Статута на 6 май като празник на Българската армия е възстановен през 1993 година.

Снимка: БТА

"България често е плащала за лекомислието на политическия си елит", заяви Румен Радев. Президентът допълни, че значението на армията за националната ни сигурност е по-голямо от всякога, а в близкото минало е било подценявано по користни подбуди.

При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът бе открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник.

Ми-17

Снимка: БТА

Ми-17 е транспортен хеликоптер, можещ да превозва до 30 души. Максималната му скорост е 250 км/ч. По традиция именно този вертолет носи българското знаме и открива парада.

Ми-24

Снимка: БТА

След това преминаха 4 вертолета в ромбовидна формация. Те са водени от единствения атакуващ тип хеликоптер в Българската армия - Ми 24.

България разполага с 6 активни бройки от Ми-24. Стандартно вертолетът е оборудван с брони на кабините на екипажа и жизнено важните агрегати, което осигурява отлична защита от леко стрелково оръжие. Максималната скорост е 335 км/ч, а таванът на полета е 4500 метра. С пълни резервоари могат да се изминат 450 км.

Ми-24 е снабден с автоматично оръдие и ракети. Той може да превозва до 8 бойци, като 4-ма от тях могат да водят огън от специално обособени позиции от двата борда. 

Вертолет AS-532AL "Cougar"

Снимка: БТА

Във формацията участва и Вертолет AS-532AL "Cougar". България им 12 бройки от тази машина.

Това е многоцелеви вертолет от среден тип. Произведен е във фирмата "Еврокоптер"- Франция. Схемата на изпълнение е осева с четирилопатен носещ винт и петлопатен опашен винт, задвижвани от два турбинни двигателя Makila 1A1 с максимална мощност от 1400 kw (1900к.с.). Пилотажно-навигационното оборудване е от последно поколение многофункционални дисплеи, които максимално улесняват летеца при пилотирането. Оборудван е със система за планиране на полета и подвижна карта.

Максималната скорост е 300 км/ч, а таванът на полета е 8300 метра. С пълни резервоари могат да бъдат изминати 760 км.

Вертолет "Cougar" може да превозва до 24 човека, като освен десантни акции може да осъществява и спасителни операции.

Хеликоптер "Пантер"

Снимка: БТА

Военноморските сили са представени от хеликоптера Eurocopter AS565 Panther ("Пантер"). България има 6 бройки от него. Вертолетът е многоцелеви двумоторен хеликоптер, който се използва за широк спектър от военни роли, включително бойно нападение, огнева поддръжка, борба с подводници, борба срещу повърхността, търсене и спасяване и медицинска евакуация. Максималната скорост е 306 км/ч. Вертолетът може да носи и оръжия.

L-410 Turbolet

Снимка: БТА

След това премина транспортният самолет L-410 Turbolet. Той е двумоторен самолет за къси разстояния, проектиран и произведен в Чехия. Той може да превозва 19 войника. Максималната скорост е 405 км/ч, а бойният обсег 1500 километра. България има 2 бройки от този самолет

Транспортен самолет C 27J "Спартан"

Снимка: БТА

След това премина транспортен самолет C 27J "Спартан". България има 3 бройки от тази машина.

Тактически военнотранспортен самолет за средни и къси разстояния. Оборудван с два турбовитлови двигателя "Rolls Royce", с мощност 4700 конски сили всеки, осигуряващи отлична тяговъоръженост, която позволява излитане и кацане на къси полоси и опериране от летища на голяма надморска височина.

Максимална скорост e 480 км/ч, а таванът на полета е 9100 метра. Практическа далечина на полета е 5850 км, като самолетът може да превозва до 8 тона полезен товар или до 49 души.

През годините със самолета са изпълнени над 45 животоспасяващи мисии за превоз по въздуха на болни, пострадали и на органи за трансплантация.

Су-25

Снимка: БТА

След това премина гордостта на щурмовата ни авиация - Су-25. Това е един от най-полезните самолети в състава на българските ВВС, които са модернизирани преди няколко години. България има 13 действащи бройки от самолета.

Су-25 играе много важна роля в множество конфликти, осигурявайки непосредствена огнева поддръжка и елиминирайки вражеските сухопътни сили, чрез 30-милиметрово автоматично оръдие, управляеми и неуправляеми ракети и няколко различни вида бомби.

Су-25 се задвижва от два реактивни двигателя, предназначение да са особено ефективни на ниска надморска височина - самолетът може да лети само на няколко метра от земята с 975 км/ч. Бойният обсег е 750 километра, когато самолетът носи 4400 килограма въоръжение и има монтирани 2 външни резервоара с гориво.

Тъй като е предназначен за мисии на ниска надморска височина, Су-25 е брониран, като около пилотската кабина има разположени предпазни елементи от стомана. Тялото на самолета пък е изградено от специална сплав, включваща 13% титан.

МиГ-29

Снимка: БТА

След тях премина МиГ-29. Бъгария има 14 бройки от единствения си свръхвуков изтребител.

МиГ-29 е предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха във всякакви метеорологични условия - денем и нощем. Самолетът е с два двигателя с тяга на форсаж по 8300 кг, максимална скорост - 2450 км/ч и практически таван - 18000 м. Носи управляемо ракетно въоръжение (6 броя ракети) за борба с въздушни цели и неуправляемо бомбово и ракетно въоръжение за стрелба по земни цели. МиГ-29 е самолет от четвърто поколение.

След МиГ-29 започна сухопътната част на парада. В нея участват  62 различни типа бойни машини.

Една от най-новите машини в Българската армия са Comando select и M1117 Guardian. 

Бойна бронирана колесна машина "Comando select"

Снимка: BulFoto

Comando select е предназначена за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Въоръжението е една 12,7 мм картечница "Браунинг М2 калибър 50", сдвоена с 40 мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76 мм. димни гранати. Машините разполагат с 6-цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Максималната скорост на движение е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна защита на екипажа. Бойните машини "Comando select" са доставени за контингента ни в Афганистан по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) на САЩ.

Бойна бронирана колесна машина "Guardian"

Снимка: BulFoto

M1117 Guardian също има основно транспортни функции. Въоръжението е една 12,7 мм картечница "Браунинг М2 калибър 50", сдвоена с 40 мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76 мм димни гранати. Машините разполагат с 6-цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Максималната скорост на движение е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна защита на екипажа. Бойните машини "Guardian" са използвани до 2012 г. от контингентите ни в Афганистан.

Реактивна система за залпов огън БМ-21 "ГРАД"

Снимка: BulFoto

Реактивна система за залпов огън БМ-21 "ГРАД" е една от най-ценните бойни системи в Българската армия. Тя е предназначена за унищожаване и подавяне на живата сила, огневите средства и опорните пунктове на противника. Установката има 40 направляващи, като залпа от 40 снаряда се извършва за 20 секунди. Екипажът е от 6 души. Максималното разстояние на стрелбата е 21 км.

122 мм самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика"

Снимка: BulFoto

В София премина и самоходната артилерийска установка 2С-1 "Гвоздика". Тя е произведена в България. Предназначена е за подавяне и унищожаване на живата сила и огневите средства на противника, разрушаване на полеви съоръжения, разчистване на проходи в минни полета и борба с танкове, артилерия и автомобили на противника. Разполага с екипаж от 4 души. Максималната далечина на стрелбата е 15 200 м. Оръдието е 122-милиметрово.

Т-72

Снимка: Н. Костадинов, Dir.bg

Парадът включи модернизирани Т-72. Те са с нова система за водене на стрелба и с повишени характеристики. Това увеличава приложимостта им в съвременни бойни действия. Т-72 е единственият танк в Българската армия. Въоръжен е с 125 мм гладкостволно оръдие, сдвоено с 7,62 мм картечница и една 12,7 мм. зенитна картечница. с бойно тегло 41 тона, екипаж - 3 души. Двигателят е с мощност 780 конски сили.

БМП-23

Снимка: BulFoto

БМП-23 е другата произведена в България бойна машина. Тя е верижна, от плаващ тип, с екипаж от трима души и седем души десантчици. Въоръжението включва 23 мм автоматично оръдие и 7,62 мм картечница сдвоена с оръдието. Максималната скорост на движение на машината е 62 км/ч, а при плаване 5 км/ч. В боекомплекта машината разполага с противотанкова двуканална система за управление 9П135М и установка за изстрелване на снаряди.

Тактически ракетен комплекс ТРК "Точка"

Снимка: BulFoto

"Точка" е най-мощната балистична ракета, с която разполага България. Предназначен е за поразяване на ракетни установки, пунктове за управление, летища, хранилища и високоточни оръжия на противника. Далекобойността на ракетния комплекс е от 15 до 75 км. Екипажът е от четирима души.

Зенитно-ракетен комплекс "ОСА-АКМ"

Снимка: BulFoto

ПВО комплекс "ОСА-АКМ" е мощно огнево средство за защита на механизираните подразделения от ударите на въздушния противник. Зенитно-ракетния комплекс "ОСА-АКМ" е автономен и е най-модерният комплекс на въоръжение в ПВО на Сухопътните войски. Той унищожава въздушни цели, като щурмови самолети и вертолети, на малки и средни височини във всякакви метеорологични условия и в сложна радиоелектронна обстановка. Комплексът унищожава цели на височини от 25 до 5 000 метра и на разстояния до 10 500 метра, движещи се със скорост до 500 метра в секунда. Има възможност да обстрелва цел с две ракети едновременно. Екипажът му е от 5 души.

Зенитно-ракетен ПВО комплекс С-125 "Нева"

Снимка: BulFoto

ПВО системата С-125 "Нева" (SA-3 Goa) е зенитно-ракетен комплекс със среден обсег на действие, предназначен за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 18 км, в зона за поражение до 24 км.

Зенитно-ракетен ПВО комплекс С-200 "Вега"

Снимка: BulFoto

ПВО системата С-200 базирана около София премина по жълтите павета. Това е зенитно-ракетен комплекс с голям обсег на действие, предназначен за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 29 км, в зона за поражение до 250 км.

Зенитно-ракетен ПВО комплекс С-300

Снимка: BulFoto

ПВО системата С-300 е най-съвременният зенитно-ракетен комплекс от състава на ВВС и на въоръжение в Българската армия. Предназначен е за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 27 км и в зона за поражение до 75 км, условия на интензивно радиолокационно противодействие. Комплексът е способен да унищожава едновременно до 6 цели във всякакви метеорологични условия.