Борбата с корупцията е основният ангажимент, който всяко правителство следва да поеме за защита на демокрацията, каза президентът Румен Радев в изказването си по време на третото издание на Срещата на върха за демокрация, домакинствано от Република Корея. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента националните антикорупционни политики представляват важна гаранция за националната сигурност, стабилност и суверенитет.

Форумът протича под мотото "Демокрация за бъдещите поколения". По покана на президента на Република Корея Юн Сук-йол българският държавен глава Румен Радев се включи в Срещата на върха с национално изказване и участие чрез видеоконферентна връзка в пленарен панел на лидерите на ниво държавни и правителствени ръководители.

В националното изказване държавният глава заяви, че демокрацията не може да бъде защитена, ако обществата не са убедени, че тя е единствената форма на управление, която служи на гражданите, в която всеки живот има еднакво значение и човешкото достойнство е истинска ценност.

Президентът посочи, че в съответствие с националните ангажименти, през 2023 г. България е предприела законодателни промени за укрепване на независимостта на съдебната система и за засилване на отчетността на прокуратурата.

"Приемането на тези нови правни инструменти обаче представлява само необходимата първа стъпка. Борбата с корупцията е дългосрочен приоритет и тази тема трябва да остане актуална", допълни държавният глава.

Румен Радев участва и в пленарен панел на държавни и правителствени ръководители, председателстван от президента на Република Корея Юн Сук-йол и посветен на темата за технологиите, изборите и дезинформацията. В дискусията участваха още президентите на Литва, Естония, Финландия, Ботсвана, Гамбия, както и министър-председателите на Япония и Канада.

Българският президент заяви, че развитието на съвременните информационни и комуникационни технологии разширява потенциала на икономиките, но също така води и до заплахи за демокрациите особено в настоящия контекст на множество геополитически предизвикателства и дестабилизация на международния правов ред.

Румен Радев допълни, че за да бъде обществото по-устойчиво на дезинформация, трябва да се повиши доверието му в демократичните институции, да се насърчи дигиталната грамотност и да се осигури социално включване на уязвимите групи. Румен Радев очерта законодателните инициативи на европейско и на национално ниво за защита на медийната свобода и на правото на информация, като допълни, че приоритет в следващите месеци за България трябва да е привеждането в регулаторната ни рамка на механизмите за повишаване на прозрачността и независимостта на медиите, предвидени в Европейския законодателен акт за свободата на медиите.

"Укрепването на демокрацията обаче не изисква само законодателни мерки, а е необходима цялостна стратегия за преодоляване на бедността и социалното изключване, което обхваща повишаване на образователното ниво на уязвимите социални групи и подобряване на качеството на достъпното образование", заяви още президентът Радев.

В понеделник, по време на откриването на световната среща на върха в Сеул, президентът на Южна Корея Юн Сук-йол предупреди, че фалшивите новини и дезинформацията, базирани на изкуствения интелект и цифровите технологии, представляват заплаха за демокрацията.

Срещата на върха за демокрация е инициатива на президента на САЩ Джо Байдън, замислена като форум за обсъждане на начини за спиране на отстъплението от демокрацията и ерозията на правата и свободите.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви пред участниците в срещата, че Русия и Китай стоят зад световни кампании, целящи манипулиране на информация. Някои официални представители от европейски страни също така обвиниха Русия, че използва изкуствен интелект, за да извършва дезинформационни кампании.