Налице са основателни съмнения, че приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика. Това заяви президентът Румен Радев във връзка с протестите в страната.

По думите на държавния глава налице са и основателни съмнения, че крамолите вътре в управляващата коалиция са за порциите от европейските пари, а не заради интересите на хората.

"Единственият начин да се разсеят тези съмнения и плановете за справедлив преход да оправдаят името си е управляващите да дадат ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите, за устойчивостта на българската енергетика и за съхранение в максимална степен на нейната автономност. И при голяма прозрачност. Това е, което липсва в момента", категоричен бе Румен Радев. 

Същевременно в 15 часа започна извънредно заседание на Министерския съвет, открито от премиера Николай Денков.

В дневния ред на заседанието има включени само две точки. Първата от тях е Проект на решение за одобряване на нови приоритети по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата.

Кабинетът ще разгледа и проект на решение за провеждане на стратегически преглед на отбранителната политика на Република България, като периодичен преглед на отбраната.

Нямаше изказвания пред медиите в началото на заседанието.