Демократичният характер на държавата е немислим без честни и прозрачни избори. Нека не се връщаме към грешките и дописванията в изборните протоколи, защото това е част от недоверието в изборния процес, заяви държавният глава Румен Радев в началото на работната среща с представителите на Централната избирателна комисия, свързана с организацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори, съобщиха от прессекретариата на президента.

Всички снимки вижте тук

Той уточни, че е поискал срещата, за да получи отговори за организационно-техническата подготовка на изборния процес.

Ще ви помоля да споделите в какъв срок ЦИК ще е готова да осигури изборния процес, обърна се президентът към представителите на комисията. По-рано днес, след като прие върнатия неизпълнен трети мандат от представителите на "БСП за България", Радев заяви, че на базата на информацията от ЦИК ще вземе решение за датата на изборите.

Притесненията на Централната избирателна комисия относно рисковете за подготовката и провеждането на предстоящите избори е важно да бъдат чути, за да се вземе решение кога точно да бъдат проведени тези избори, така че да се гарантират правата на българските граждани, обясни държавният глава.

Той отбеляза, че Изборният кодекс за пореден път се променя непосредствено преди провеждането на избори и новите елементи в закона следва да бъдат съобразени с готовността на ЦИК да ги приложи в рамките на необходимото за това време.

Президентът Румен Радев

Снимка: БТА

Смятаме, че дата 26 март за произвеждане на избори крие много голям риск, че няма да се достави в срок хартията за гласуване с машини, отговори шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя добави, че ако датата за вота е 2 април, тогава има възможност нужните ролки хартия да бъдат осигурени.

Нейкова отбеляза и още един риск при дата на вота 26 март - смяната на часовото време. По думите ѝ има риск за започването на изборния ден в посочения в закона час, тъй като часът на машината се настройва ръчно.

Шефката на ЦИК заяви, че вече е започнала подготовка за изборния процес след обнародваните промени в Изборния кодекс. След влизането им в сила ние предприехме действия - срещи, разговори, предоставяне на документи на печатницата на БНБ за обезпечаване на изборния процес със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване, обясни тя.

Снимка: БТА

Камелия Нейкова се позова на информация на БНБ и каза, че хартията вече е заявена. По думите ѝ най-ранната доставка би могла да се реализира в седмицата 27 февруари - 5 март, като след това са необходими дни за разролване на хартията. От печатницата на БНБ се посочи срок от 50 календарни дни, но това е за количество от 30 хил. ролки, добави Нейкова.

Тя обясни, че са заявили по-голяма бройка ролки заради предстоящите местни избори.

Нейкова отбеляза, че от ЦИК са поискали разчет от печатницата на БНБ за различните количества, тъй като доставката на машините за гласуване до избирателните секции не се случва в един ден навсякъде. Тя припомни, че първо заминават машините за гласуване извън страната и първо те трябва да бъдат обезпечени. Печатницата посочва, че може на части да доставя хартия, каза още Нейкова.

По думите й, по преценка на комисията може по-малък брой ролки да са достатъчни, така че изборите да се произведат спокойно.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов заяви, че на последните избори на 2 октомври 2022 г. с машина са гласували около 2 360 000 избиратели в 9669 избирателни секции или средно по 242 избиратели за една секция. По думите му средно по една ролка хартия е била достатъчна, за да се произведе гласуването. Една ролка би стигнала и при сегашните избори във всяка секция. Разбира се, трябва да има резервни ролки, които евентуално да се сменят от техниците, когато възникне такава необходимост, изтъкна той.

Според Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК, има проблем и с дизайна на машинната бюлетина, която трябва да бъде отпечатана.

Снимка: БТА

С други думи, от по-малкия отвор на машината трябва да излезе или бюлетина с много по-малък шрифт (и така да е на практика нечетима), или да е много по-дълга, за да може на нея с нормална големина да са изписани имената и номерата на партиите, обясни Томов.

Той уточни, че след последните промени в Изборния кодекс машинната бюлетина трябва да е идентична на обикновената бюлетина за ръчно гласуване. Цветозар Томов отбеляза, че Комисията трябва да вземе решение за това.

От ЦИК изразиха притеснение и за прилагането на въведеното в Изборния кодекс видеонаблюдение в избирателните секции, което не е реализирано до момента.

Президентът Румен Радев напомни на ръководството на ЦИК, че е добре да бъдат фокусирани усилия и върху указанията и обучението на членовете на Секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване - машинно и хартиено, което е въведено в новия Изборен кодекс. Той призова за добра организация на всички дейности, както и за своевременно оповестяване на това, което предстои.

"Нека не се връщаме към времената на грешките и дописванията в протоколите, защото това е част от недоверието в изборния процес", заяви още държавният глава по време на срещата си с представителите на Централната избирателна комисия.