България активно подкрепя инициативата "Един пояс, един път" и платформата "17 +1" за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на среща с представители на водещи китайски компании, участващи в изпълнението на международни стратегически проекти в рамките на инициативата "Един пояс, един път".

Президентът добави, че не е случайност, че в България се открива глобалният център за партньорство по инициативата.

"Ние отчитаме, че най-важният фактор за развитие на тези инициативи е транспортната свързаност между Китай и Европа", добави държавният глава. "Географското и стратегическо положение на България определя най-краткият и изгоден път в тази транспортна свързаност. Убеден съм, че със съвместни усилия може да развием тази необходимост за инициативите инфраструктура в България по възможно най-бързия и добър начин в съответствие с принципите и правилата на ЕС", добави още Румен Радев.

Президентът изрази готовност да изслуша инвестиционните намерения и планове: "Надявам се на конструктивна работа с българското правителство", каза още той.

Китайският посланик у нас Дун Сяодзюн благодари за срещата и поздрави президента Радев за успешното държавно посещение в Китай, като отбеляза постигането на важен консенсус за развитие на взаимноизгодното сътрудничество между двете държави в различни области. Споменахте, че в рамките на "17 плюс 1" и "Един пояс, един път" Китай и България вече има отлично сътрудничество, ние вярваме, че имаме огромен потенциал и добра перспектива, посочи посланикът.