Приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген - това изтъкна президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с държавния глава на Румъния Клаус Йоханис, след като двамата подписаха политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство. Румънският президент е на официално посещение в страната ни по покана на Радев. 

Вижте още снимки от посещението на румънския президент >>>

Енергийната, икономическа и транспортна свързаност, както и общата перспектива за присъединяване към Шенген, бяха във фокуса на посещението на Йоханис в София. "Тази визита на президента на Румъния е по-специална, защото издига отношенията между двете страни на равнището на стратегическо партньорство", посочи Радев на съвместната пресконференция, след като двамата се срещнаха на четири очи. "Румъния и България не са просто добри съседи, нашите страни са обвързани с дълбоко приятелство и дълбоки исторически и културни връзки", каза още българският държавен глава. 

"Ние споделяме общ европейски път. Заедно влязохме в НАТО и ЕС, заедно преследваме следващите си приоритетни цели - Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Споделяме обща отговорност за сигурността и стабилността в нашия регион", допълни Радев. Той подчерта, че приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген: "Ние заявяваме нашата решителност да влагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане, възможно по най-бързия начин в Шенгенското пространство".

Снимка: БТА

Радев посочи и, че президентите на България и Румъния категорично осъждат руската агресия в Украйна. Българският президент препотвърди подкрепата и солидарността на двете страни с борбата на Украйна за независимост, суверенитет и териториална цялост. "Предвид близостта на конфликта до нашия регион и националните малцинства на двете страни в Украйна - призоваваме за прекратяване на кръвопролитията и на погазването на международното право", каза още Радев. 

Двамата държавни глави коментираха и инцидента със сваления американски дрон. Според Румен Радев конфликтът в Украйна вече прераства в глобален икономически сблъсък. Смята, че трябва да се направи всичко възможно да не се допусне да прерасне в глобален военен сблъсък. По думите му, ако конфликтът продължи във времето, ще разшири своя териториален обхват и форми на военни стълкновения. 

"Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък. Конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява и своя териториален обхват и форми на военни стълкновения. Вижте само събитията от изминалата и тази година. Взривът на Керченския мост, взривяването на Северен поток, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случаят с дрон над неутрални води в Черно море. Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска, не само за нашите икономики и социални системи, увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. Затова, наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо".

"Инцидентът с дрона вчера е тежък и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна", каза от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Държавният глава на България приветства успеха на Румъния да заделя все повече средства от националния си бюджет за изграждане на съвременни отбранителни способности.

Йоханис, от своя страна, обясни, че в разговора с Радев са обсъдили разширяването на Европейския съюз. "Препотвърдихме подкрепата на Румъния за разширяването на Съюза както по отношение на Западните Балкани, така и за източните ни партньори", изтъкна румънският президент. 

Снимка: БТА

След срещата стана ясно, че скоро ще бъде подписан меморандум между София и Букурещ, който ще придвижи напред проекта за трети мост над река Дунав между двете държави, който следва да бъде изграден като дублиращ на съществуващия вече между Русе и Гюргево.

След края на срещата им се състояха и пленарните разговори между официалните делегации на България и Румъния. По-рано Румен Радев и Клаус Йоханис отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин в София, като българският държавен глава посрещна румънския си колега с официална церемония на пл. "Св. Ал. Невски". Знамето на Румъния бе издигнато пред сградата на президентството. 

БТА припомня, че на 27 януари 1992 г. в София в резиденция "Бояна" президентите на България и Румъния Желю Желев и Йон Илиеску подписват Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Румъния, с който се заменя Договорът за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от 19 ноември 1970 г. 

На 14 и 15 април 2003 г. на двудневно държавно посещение у нас пристига и президентът на Румъния тогава Йон Илиеску. В Съвместно заявление, подписано от Илиеску и президента Георги Първанов и Йон Илиеску, е дадена висока оценка на състоянието и перспективите на българо-румънските отношения в политическата, икономическата и културната област. В резиденция "Бояна" двамата президенти откриват Българо-румънския бизнес форум, в който участват 18 представители на румънски фирми. По време на форума е подписано Споразумение за създаване на Българо-румънски бизнес съвет между Българската търговско-промишлена палата и Търговско промишлената палата на Румъния.

Снимка: БТА