Президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев се срещнаха днес с помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси, който е в България.

Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово значение за справяне с икономическата и социална криза. Това заяви Радев на среща днес с Джефри Паят. Посещението на помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси у нас е част от негова регионална обиколка, включваща също Турция и Румъния.

Необходимо е държавите от региона да обединят усилия си за по-бързото реализиране на съвместните проекти за разширяване на инфраструктурата за пренос на нефт, газ и електроенергия, така че да не се допуска дефицит на енергийни ресурси, инфлация и задълбочаване на икономическата криза, заяви Румен Радев. Обща бе позицията, че въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България осигурява реална диверсификация не само за България, но и за региона. Във връзка с това държавният глава открои необходимостта от непрекъснатост на доставките на природен газ, така че да бъдат удовлетворени нуждите на всички държави.

По време на срещата бяха обсъдени и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в разработването и прилагането на нови технологии в областта на енергетиката и изграждането на зелена икономика.

Премиерът Гълъб Донев също разговаря с Паят днес, съобщи БТА. Енергийната сигурност на България и на региона беше във фокуса на срещата на министър-председателя с помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ. В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха отбелязани сериозните резултати, които страната ни постигна за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки.

Премиерът Донев посочи целенасочената работа на служебното правителство за навременното завършване на интерконектора Гърция-България. Министър-председателят посочи още, че в резултат на положените усилия бяха понижени цените на природния газ. Премиерът беше категоричен, че България се стреми да използва всички възможности за енергийна диверсификация и изтъкна стремежа на служебния кабинет да осигури доставки на газ на ниски цени не само за българските граждани и бизнес, но и за региона за предстоящите зимни месеци.

Донев отбеляза още, че като износител на електричество страната ни също има ключова роля за енергийната сигурност на Балканите. Той подчерта и конструктивното участие на България в интерес на енергийната и транспортна свързаност в региона.

В края на разговора премиерът изрази увереност, че стратегическото партньорство между България и САЩ ще продължи да се развива във всички сфери от взаимен интерес.