Инициативата "Три морета" започва да излиза от сферата само на политическото говорене и да придобива по-конкретни измерения с идеята за създаване на инвестиционен фонд, коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който днес участва в словенската столица Любляна в Четвъртата среща на върха на инициативата.

Тя е създадена през 2015 г. и обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, като целта е да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти.

Апелът ми към всички участници днес е да излизаме по-бързо от тази сфера на политиката и да отиваме в сферата на икономиката и конкретните решения, посочи президентът Радев. Все пак трябва да бъдем внимателни. България още не е подписала меморандума за инициирането на този фонд, само шест държави са го подписали. Ние искаме да има ясни принципи за формиране на капитала, да има ясни критерии за определяне на приоритетните проекти, което да отговаря и на нашия национален интерес, заяви държавният глава.

Имаме ясно определени приоритети в тясна координация с българското правителство, посочи президентът в отговор на въпрос за проектите по инициативата. Три от тях са признати за приоритетни - реконструкция на железопътната линия Русе-Варна; изграждане на тунел под прохода "Петрохан" и разширение на газохранилището в Чирен, припомни държавният глава. Радев акцентира върху още един проект, за който, по думите му, много настоява и има разговори и положително отношение от всички президенти, свързани с него - "Виа Карпатия". От Литва до Гърция, през България, ако успеем да включим този проект като един от най-приоритетните, защото дава голяма свързаност - това означава да решим проблема със 160-те километра магистрала от Видин до София, коментира Радев.

Той добави, че за момента е проблем, че няма определено конкретно финансиране за проектите. Това е голямата цел на тази инициатива - освен стандартните финансови инструменти на ЕС да се търсят и други пътища за финансиране на тези проекти, отбеляза президентът Радев.

На форума той ще се включи в дискусия в рамките на президентския панел. Темата е за предизвикателствата пред ЕС в региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Във водената от президента Радев делегация са министърът на икономиката Емил Караниколов, както и представители на българския бизнес, които ще участват в икономическия форум, съпътстващ срещата на върха в Любляна.