"Ако ние бяхме предлагали българските изтребители МиГ-29, те сега щяха да са в Украйна, заедно със самолетите МиГ-29 на Полша и Словакия" - това каза президентът Румен Радев на излизане от тържественото заседание на 49-ото Народно събрание. Коментарът му е по повод на появилата се информация в медиите, че страната ни е изразила готовност да дари изтребители на Украйна. 

Словакия и Полша доставят съветски изтребители МиГ-29 на Киев от края на март и началото на април. 

"Не само, че не ги предлагаме, но нашите летци продължават и да летят, и да дежурят на своите МиГ-29, и правим всичко възможно те да бъдат ремонтирани", добави държавният глава. 

От Министерството на отбраната също заявиха преди дни, че не са провеждали разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

За конституцията на РМС и вписването на българите

"Моите врати винаги са отворени за него, да заповяда" - така президентът Румен Радев отговори на колегата си от Северна Македония Стево Пендаровски, който в интервю за тв "Сител" заяви, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския държавен глава. 

За последните години поне десет пъти съм канил президента на Република Северна Македония. През октомври при откриването на интерконектора с мое съдействие пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен РСМ получи финансова помощ от ЕС за купуване електричество, припомни той.

По повод вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка Румен Радев заяви, че това е в помощ на неговата (бел. ред.: на Пендаровски) страна - "за да скъса с идеологемите на тоталитарното минало и да поеме към демократизирането на страната". 

Комисията, която ще прави промени в конституцията на Република Северна Македония, планира да включи македонските българи в нея. Според Пендаровски заради отварянето на българските клубове е нараснало и недоволството на хората в РСМ срещу т.н. "френско предложение".

Румен Радев посочи, че именно българският държавен глава е поставил въпроса за проблема на македонските българи. "Аз бях човекът, който успя да работи с всички европейски лидери и институции, така че вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ да стане задължително условие за начало на преговорите за влизане в ЕС", добави той.

За старта на 49-ия парламент

"Ако не се избере председател на Народното събрание, това ще блокира целия процес по консултации и връчване на мандати", предупреди той. 

"Надявам се да има смирение, диалог и разум. Има най-различни предложения, но всичко зависи от диалога и разбирателството между партиите", каза още президентът пред журналисти. 

По повод обвиненията на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че служебното правителство краде, Радев я призова да го докаже. "Всеки ден в медиите има какви ли не публикации, включително и за нея, така че няма какво да коментираме", отвърна президентът.