"Няма да коментирам решението на Конституционния съд (КС). Там са компетентните хора, които решават“, така президентът Румен Радев коментира пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" решението на КС, който допусна за разглеждане делото по питането на главния прокурор Иван Гешев за границите на президентския имунитет и дефиницията на "държавна измяна“.

По повод масираните акции срещу престъпността, ръководени лично от главния прокурор, Радев пък отправи нова критика към управляващите

"Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. Борбата с битовата престъпност не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността, а това означава да се води борба с корупцията там, където има течове. Където е нейната хранителна среда, а именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание“, каза той, цитиран от bTV.

Президентът бе помолен да коментира и разпространението на коронавируса в България.

„Най-голямата опасност е да се поддадем на паниката и страха. Трябва да се вслушваме повече в експертите и да следваме техните съвети. Самодисциплината и самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с проблема. Голямата заплаха е и да не допуснем парализа на икономиката“, каза той.

По думите му правителството трябва да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспорт, туризъм, култура и спорт.

Посещението на Радев в авиобаза "Граф Игнатиево" беше част от програмата му за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия. Той отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

Снимка: БТА

Държавният глава заяви, че хората в авиобазата инвестират в бъдещето за една дълбока трансформация.

"Това е голямо натоварване на хората, тъй като проблемите са сериозни и изискват неотложни политически мерки. Въпреки че имаме политическа воля и се инвестират сериозни средства в поддръжката на сега съществуващата техника, все още нямаме необходимото ниво на изправност на авиационната техника. Това рефлектира върху безопасността на полетите. Очаквам по-енергични мерки от Министерството на отбраната, така че да се създават необходимите условия за нормална летателна дейност“, каза Румен Радев.

Снимка: БТА