Конституционния съд /КС/ допуска за разглеждане питането на  главния прокурор за тълкуването на разпоредбата на имунитета на президента. Трима от съдиите са с особено мнение, съобщиха от Конституционния съд.

От питането на главния прокурор стана ясно, че според него има неяснота дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които може да е замесен. Главният прокурор попита и дали евентуално дело срещу президента трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста. Той поиска още КС да каже и що е то държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Определението за допускане на делото до разглеждане е гласувано с 9 гласа "за" и трима на особено мнение - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова. То все още не е публикувано, като се очаква от него да стане ясна окончателната формулировка на въпросите, по които ще се произнесе КС.

"Конституционният съд ще проведе заседание на 18 март (сряда) 2020 г. от 10.00 ч. при следния дневен ред:

Конституционно дело № 5/2019 г. по искане на тричленен състав на гражданската колегия на Върховния касационен съд за даване на задължително тълкуване на чл. 151, ал. 2, изречение трето от Конституцията на Република България и присъединеното към него за съвместно разглеждане и решаване к. д. № 12/2019 г. по искане на пленума на Върховния административен съд за даване на задължително тълкуване на чл. 151, ал. 2, изречение трето от Конституцията на Република България.

Делото е за обсъждане по същество.

Докладчик са съдиите Константин Пенчев и Борис Велчев.", гласи съобщението на КС.

След искането на главния прокурор последва призив на държавния глава за обяснение защо се поставя този въпрос. Тогава прокуратурата огласи запис от приложени специални разузнавателни средства (СРС) срещу командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, в който той разговаря с Румен Радев. Записът е направен от ДАНС, а разследването е за престъпен сговор. Шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия заради съпругата на държавния глава - Десислава Радева, която миналата година приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

Последва и официална декларация от държавното обвинение, че прекратява всякаква комуникация с президентството, като стана ясно, че повод за нея е получен от Иван Гешев sms от главния секретар на държавния глава Димитър Стоянов.