"Най-добре е да не признаем изборите в Русия, но какво от това. Големият проблем на едноличния режим на Путин е широкото приемане на едноличната власт от руското общество. Това не е феномен, с който ние можем да се борим", коментира пред NOVA евродепутатът Радан Кънев във връзка със смъртта на Алексей Навални. Относно предстоящите избори за Европейски парламент той каза, че е привърженик на идеята ПП и ДБ да се явят заедно.  

Относно случващото се в Русия евродепутатът намира, че там "всичко е възможно". "Навални имаше много привърженици. Със сигурност в руското общество има недоволство по много линии, но как и кога то може да се отприщи, не е дадено на нас, които мислим демократично да знаем", отбеляза Кънев.

По отношение на случая с Мартин Божанов - Нотариуса той коментира, че за наличието на подобни мрежи в българското правосъдие, включително конкретната фигура, има публикации много отдавна.

"Аз съм от 22 години практикуващ адвокат. Знаем вътре в средите, че съществуват подобни мрежи, които по същността си са мафия. За мен това винаги е бил един от основните фактори да вляза в политиката. Съществуват и други подобни мрежи. Историята с Осемте джуджета също беше известна дълго време. Една мафия без политически чадър не е мафия. Тя не може да съществува. В българската политика има хора, които минимум 10 години поставят въпроса политически за съществуването на подобни мрежи, които обезмислят правосъдието", каза евродепутатът.

Според Кънев конституционната реформа е напълно истинска, тъй като конкретните законови текстове са добри.

"Това е реформа, с която се борим от 2012 година. С Христо Иванов почти я постигнахме през 2015 година, чиито провал именно благодарение на Пеевски и Борисов през 2015 година стана повод да се създаде "Демократична България", като категорично опозиционна формация на тогавашното управление", добави Кънев.

Той заяви и, че се надява предстоящите европейски избори да бъдат "за" европейката политика. "Аз съм заклет и шумен привърженик на идеята ПП и ДБ да се явим заедно на европейските избори. Нашите избиратели заслужават да бъдат представени на първо място. Ние представляваме тези български граждани, които знаят, че България може да бъде силна като част от обединена Европа. Че да бъдеш европеец не е нужно да се подмазваш", каза Радан Кънев.

По думите му предстои "неприятен, кален сблъсък с компроматни кампании, с вълна от пропаганда и фалшиви новини".