Очаква се утре да бъде внесен нов законопроект за конституционни промени, подписан от 180 депутати, старият ще отпадне като точка от дневния ред, обяви съпредседателят на РБ Радан Кънев, цитиран от БТА.

Малко след 15.00 ч. в парламента започна поредната среща между ръководствата на парламентарните групи и Бойко Борисов, след като до последно от Реформаторския блок не бяха съгласни с предложението на ДПС да бъде изтеглен първият законопроект.

Минути след началото на разговорите премиерът напусна залата и изрази пред журналисти благодарност към лидерите на ДПС, АБВ, ПФ, РБ и ПГ на БДЦ за това, че са надраснали политическите си пристрастия.
Само БСП и "Атака" не подкрепят новия проект.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен. Това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата”, подчерта Борисов.

Радан Кънев обясни, че новият проект ще съдържа трите консенсусни точки -
  • разделяне на ВСС,
  • пряк избор на магистратската квота,
  • засилване правомощията на инспектората.
Предвижда се и 4-та точка - ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

Компромиси бяха постигнати по два спорни въпроса. За правомощията на пленума ДПС склони отделните колегии във ВСС, а не общият пленум да назначават и уволняват прокурори и съдии, а за съотношението парламентарна/магистратска квота в двете колегии - се предлага идентичен с първоначално внесения текст - 8 към 5 при съдиите и 6 към 6 при прокурорите.

РБ пък склони в новия проект да не бъде записано отпадане на тайния вот и намаляване на мандата на ВСС.

Кънев добави, че има общо съгласие между първо и второ четене да бъде питан Конституционният съд по тези два въпроса и на второ четене да се гласува съгласно неговото решение.

По думите на съпредседателя на РБ постигнатото като съгласие не е имитация на съдебна реформа, а е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС, според първоначалните идеи за конституционната промяна.

"Най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех", отбеляза още Кънев.

Преди финалната среща той обяви, че се намираме на ръба на един "наистина исторически компромис в това Народно събрание". Лидерът на ДСБ подчерта, че ако компромисът не е възможен, значи и осемпартиен парламент не е възможен.

"Партиите в 43 НС показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

Радан Кънев му благодари за компромиса, който една опозиционна партия е направила, с оглед на острите отношения помежду им.