Руският президент Владимир Путин ще има кратка импровизирана среща с Доналд Тръмп в Буенос Айрес, както и с другите лидери от Г-20, съобщи Кремъл.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп все пак ще проведат среща в кулоарите на тридневния форум на върха в аржентинската столица Буенос Айрес, но тя ще бъде "на крак", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред информационната агенция РИА Новости.

"На крак, разбира се, всички участници ще се засичат така", уточни Песков. 

Тръмп отмени планираните си преговори с Путин, след като се запозна с доклад за инцидента в Керченския пролив. При това броени минути преди обявяването му, Тръмп увери репортерите пред Белия дом, че форумът в Буенос Айрес е "много подходящ момент" за среща с държавния глава на Руската федерация. "Вероятно ще се срещна с Владимир Путин. Не сме отменяли тази среща. Мислех си за това, но не сме го направили. Мисля, че е много подходящо време да я проведем", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Кремъл посрещна "със съжаление" решението от американска страна да се отмени срещата между двамата президенти. Говорителят на руския лидер - Дмитрий Песков, увери, че както и преди, Путин остава готов за нови контакти със своя американски колега.

Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския му колега Владимир Путин, която трябваше да се състои в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, подчерта на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

"Дали именно провокацията на Украйна в Керченския проток е реалният повод за отменянето (на срещата)? Чухме публично именно такова обяснение и го взехме за сведение", каза Захарова, цитирана от ТАСС и ДПА, и добави: "Струва ми се, че отговорите трябва да се търсят във вътрешнополитическата ситуация в САЩ, която е доминираща при вземането на решението".

"Това, което се случва във Вашингтон, е доста трудно да се анализира, тъй като стратегията на политическите елити се променя там "всяка минута, всяка секунда", но в световен мащаб това е трудна борба, която също води до "усложняване на американските отношения с различни страни",  добави Захарова.

Президентът Владимир Путин кацна на летището в Буенос Айрес с руския лайнерът Ил-96 и веднага след това се качи на новата руска лимузина "Aурус". Колата бе доставена предварително в Буенос Айрес, предаде vesti.ru.

След това той се срещна с колеги от страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Снимка: АР/БТА

Путин има и официална среща с аржентинския президент Маурисио Макри.

В петък руският президент има планирани три срещи -  с президента на Китайг, тристранна среща с него и индийския премиер Нарендра Моди, както и с френския президент Емануел Макрон.

Путин ще продължи срещите си с колегите си от Г-20 и на прием в чест на гостите на форума, даван от домакина на срещата на върха -  аржентинския президент Маурисио Макри.

На 1 декември президентът на Руската федерация ще участва и в сесиите на срещата на върха на Г-20 и ще проведе отделни срещи.

Германската канцлерка Ангела Меркел възнамерява също да се срещне с руския лидер в кулоарите на форума в Буенос Айрес въпреки късното си пристигане, съобщи нейната говорителка Мартина Фиц, цитирана от АП. Тя закъсня заради технически проблем с нейния правителствен самолет, което й наложи да промени някои планове. Срещата с Путин утре сутринта обаче остава в програмата.Вчера Меркел каза, че ще настоява пред Путин за намаляване на напрежението между Русия и Украйна след сблъсъка в Керченския проток. Берлин призовава за връщане на задържаните кораби и техните екипажи и се опитва да помогне за дипломатически изход от кризата.

Посещението на Путин в Аржентина приключва в събота вечерта.