Руският президент Владимир Путин каза днес на пресконференция в Киргизстан, че на Русия в крайна сметка ще й се наложи да се договаря с Украйна, но страната му се чувства предадена от провала на Минските споразумения, предаде Ройтерс.

Путин заяви, че Германия и Франция, които са били посредници на Минските споразумения за прекратяването на огъня между Украйна и руските сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. и 2015 г., са предали Русия и са наливали оръжия в Украйна.

В интервю за германското списание "Цайт" бившата канцлерка на Германия Ангела Меркел каза, че Минските споразумения са били опит да се "даде време на Украйна", за да изгради защитата си. Путин каза днес, че е "разочарован" от коментарите на Меркел, пише БТА.

Руският лидер каза, че са възможни още размени на затворници между САЩ и Русия и че разузнавателните служби на двете страни ще продължат да поддържат контакт. Вчера Съединените щати освободиха руския оръжеен търговец Виктор Бут, а Москва пусна американската баскетболистка Бритни Грайнър, която лежеше в руски затвор. На въпрос дали са възможни други подобни размени, Путин отговори: "Да, всичко е възможно". "Контактите ни ще продължат. Всъщност, те никога не са спирали...", заяви той.

Русия продължава да държи зад решетките Пол Уилан, бивш морски пехотинец на САЩ, осъден за шпионаж през 2020 г. Американски дипломати казаха, че е осъден несправедливо и непрозрачно. Преговорите между Вашингтон и Москва за освобождаването на Уилан продължават, съобщи руската информационна агенция Интерфакс, цитирайки адвоката на Уилан.

Путин заяви още, че всяка страна, която се осмели да нападне Русия с ядрено оръжие, ще бъде заличена от лицето на Земята, предаде Ройтерс.

Москва няма мандат за нанасяне на превантивен атомен удар, за разлика от Съединените щати, подчерта Путин и добави, че Русия разполага със свръхзвукови оръжия, които ще й позволят да отговори бързо и ефективно, ако бъде нападната.

Той отбеляза, че страната му редовно провежда ядрени учения и настоя, че Москва "не крие" нищо, що се отнася до нейните ядрени дейности. Той добави, че Русия не планира нова вълна на мобилизация.

Руският държавен глава предупреди, че страната му може да намали производството на петрол в отговор на тавана от 60 долара за барел, наложен от Запада. По думите му решението е глупаво и вредно за световните енергийни пазари.

"Както вече казах, ние просто няма да продаваме на тези страни, които вземат такива решения. Няма да имаме загуби при никакви обстоятелства", подчерта Путин на пресконференцията. Въпреки това той отбеляза, че настоящият наложен таван е в съответствие с "цените, на които продаваме днес" и като такъв няма "да ни засегне по никакъв начин".

Ръководителят на Русия заяви, че официалният отговор на Москва на ценовия таван ще бъде разкрит "през следващите няколко дни".