Разговорите на руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел приключиха, предаде ТАСС.

Срещата продължи повече от три часа.

Настоящата среща дава възможност на двамата лидери да укрепят връзките пред политиката на американския президент Доналд Тръмп

Снимка: БТА

Преди началото й двамата лидери направиха кратки изявления за медиите. Те казаха, че имат намерение да обсъдят такива въпроси като ситуацията в Сирия, уреждането на украинския конфликт, ситуацията с договора за иранската ядрена програма, двустранни въпроси, в това число и проекта за газопровод Северен поток 2.

От руска страна в преговорите взе участие и сътрудникът на президента Юрий Ушаков, както и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От руска страна в преговорите взе участие и сътрудникът на президента Юрий Ушаков

Снимка: БТА

Срещата се състоя в извънградската резиденция на германското правителство Мезеберг, на 70 километра северно от Берлин.

Ще говорим за възможността за установяване на мисия на ООН, която да играе роля в мирния процес в Украйна, каза преди началото на срещата Меркел, предаде ДПА. Тя увери, че Германия е готова да поеме отговорност в тази насока.

Относно Северен поток 2 Меркел се постара да разсее безпокойствата, че този газопровод ще е в ущърб на Украйна, като каза, че тази страна трябва да остане доставчик на руски газ за Европа след разширяването на Северен поток.

"Украйна трябва да продължи да играе роля в транзита на газ за Европа, след като бъде въведен в експлоатация Северен поток 2", заяви тя.

Путин пък каза, че мироопазваща мисия на ООН може да помогне за връщането на мира в източните райони на Украйна.

Пред репортерите Путин призова и за увеличаване на хуманитарната помощ за Сирия като част от усилията за улесняване на завръщането на бежанците в тяхната родина. Той описа притока на сирийски бежанци в Европа като потенциално "огромно бреме".

За последно Путин и Меркел се срещнаха в Сочи преди четири месеца за разговори, които се фокусираха върху украинската криза в момент, в който започна строителството на Северен поток 2, припомня ДПА.

Настоящата среща дава възможност на двамата лидери да укрепят връзките пред политиката на американския президент Доналд Тръмп, в това число митата върху вноса от ЕС и разширените американски санкции срещу Русия, допълва агенцията.

Снимка: БТА