"Прави впечатление, че повече машини се развалят в две области - Хасково и Благоевград. Необходимо е ЦИК да направи проверка и анализ на какво се дължи. Възниква въпросът и дали няма целенасочен отказ от гласуване чрез машини". Това заяви пред БНР Ваня Нушева, "Прозрачност без граници".

Замяната на членове на СИК също се случва концентрирано в два-три избирателни района, отбеляза тя. "Очевидно самите партии имат съмнения в лоялността на своите членовете в избирателните комисии. Вътрешнопартийните проблеми дават основание за подобен тип действия. Възможен мотив е и съмнението на дадена партия спрямо членовете на другите партии в секционната комисия".

Нушева обясни още, че "когато говорим за мобилизация на избирателите, остават неясни мотивите - дали са убедени да отидат да гласуват, или са се задействали мотиви на общностно ниво".

Тя отбеляза в предаването "12+3", че гласуването е основно политическо право.

"То позволява да изберем наши представители в парламента, които биха отговаряли като идеен профил на това, което считаме, че трябва да се случва в управлението на страната. Когато проявяваме пасивност и не участваме в изборния процес, оставяме някой друг да решава вместо нас, оставаме отворени вратите на българския парламент за политически партии, които прилагат недемократични и незаконни практики. Изключително важно е да гласуваме, защото демокрацията не е даденост. Няма друг начин, по който да изразим своя вот и желанието си да подобрим начина, по който е управлявана страната".