Двете фирми са “Билдинг пропъртис холд“ ЕООД и “ Ню ай“ АД, съобщи БНР.

Макар прогнозният бюджет на поръчката, обявена от държавна агенция “Електронно управление,“ да е за над 33 хиляди лева, ценовите оферти на двата участника са под тази сума.

“Билдинг пропъртис холд“ предлага да извърши дейността за 22 хиляди лева, а “Ню ай“ - само за 8 хиляди.

Победителят в този конкурс има за задача да проучи и подготви анализ на добрите световни практики в електронното гласуване. Въз основа на този анализ ще бъдат определени параметрите на българската система.

Дейностите по проучването трябва да приключат през октомври, а след това - през ноември, ще бъдат проведени три публични симулации на електронен вот. При тях ще се гласува за измислени партии, коалиции и кандидати.

Експерименталното електронно гласуване бе прието през април 2016 година от предишното - 43-то Народно събрание, след като близо един милион и 800 хиляди българи казаха “да“ в референдума, иницииран от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Преди дни политици обвиниха ЦИК, че бави процедурите по въвеждане на електронното и дистанционно гласуване.

На последните избори се провали електронното гласуване, тъй като ЦИК не успя да намери необходимия брой машини. Тогава премиерът Бойко Борисов заподозря политици от десния спектър, че искат да прокарат близки до тях фирми да изпълнят поръчката.