Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе приета днес на аудиенция при краля на Хашемитско кралство Йордания Абдула Втори, предаде БТА.

Сред акцентите на разговора им са били процесът "Акаба", иновациите, образованието и туризма. Двамата са обсъдили още начини за подобряване на търговско-икономическото сътрудничество, сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО, а също така и в областта на туризма и професионалното образование.

В рамките на дискусията им процесът "Акаба" е бил разгледан не само като средство за противодействие на тероризма и екстремизма, но и за борба срещу речта на омразата. Това е инициатива, чието начало бе дадено от Абдула Втори през 2015 г. в едноименния йордански крайбрежен град, включваща поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството във военната област и в областта на сигурността, координацията и обмена на експертен опит между регионалните и международните партньори в борбата с тероризма.

Габриел е на официално посещение в страната по покана на своя йордански колега Айман ас Сафади.

"Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток. Тази година се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Ключови послания от визитата са готовността за задълбочаване на политическия диалог, определяне на стратегически области за сътрудничество и координация на усилията за справяне с регионални и глобални предизвикателства. В основата на подхода е нуждата да останем обединени от ценности като мир и солидарност", заяви Мария Габриел.

Двамата министри откроиха и доброто сътрудничество между България и Йордания в сферата на образованието и науката. Програмата за сътрудничество в областите на образованието, науката и културата, подписана между България и Йордания през юли миналата година, ще насърчи международния образователен обмен.

Мария Габриел наблегна, че България цени и подкрепя инициативите на Йордания в областта на сигурността и противодействието на тероризма и радикализацията. Тя сподели още, че "България е готова да бъде домакин тази година на среща в рамките на "Процеса Акаба", като се надяваме тя да бъде придружена от визита на Негово величество краля на Йордания Абдула II." Инициативата е стартирана от крал Абдулла II през 2015 г. и включва поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма.

"Йордания се е доказала като фактор за постигане на мир. Поздравяваме усилията на Йордания и лично на Неговото Величество крал Абдула II за мир и стабилност в Близкия изток. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни трябва да бъдат приоритет. България подкрепя решение на принципа на две държави", заключи вицепремиерът.