Граждани изпълниха площада пред президентството, за да изразят подкрепата си за България като парламентарна република, част от Европейския съюз и НАТО. Организатор на събитието е инициативата "Правосъдие за всеки".

По-късно протестно шествие тръгна от площада към сградата на Народното събрание и блокира движението по бул. "Цар Освободител", СУ "Св. Климент Охридски" и стигнаха до Орлов мост, като го блокираха.

Около 21,30 часа протестът приключи и движението в района бе възстановено, съобщи БТА.

Демонстрантите държаха лозунги с послания: "Радев, свободен си да залезеш на изток", "79 години стигат", "Радев национален предател", "Радев агентът на Путин", "Радев предаде европейска България", "Мунчо, чий е Крим?" и др. п., съобщиха БТА и БНР. Част от присъстващите държат българския флаг и този на Европейския съюз. Чуваха се скандирания "Тук не е Москва".

Снимка: БТА

Разпънат беше и голям син транспарант, на който с жълти букви можеше да се прочете: "България е с Украйна и Европа".

Снимка: БТА

В района имаше засилено полицейско присъствие.

Пред протестиращите депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Явор Божанков призова "да запазим България като европейска и натовска държава", цитира думите му БТА.

Казваме "тук не е Москва", обаче има едни хора, които искат тук да е Москва, а се възползват от всички благини на свободния свят. Трябва да проявим мъдрост, търпение и да отстоим нашите ценности, каза Божанков.

Снимка: БТА

Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ, коментира пред протестиращите напрежението, възникнало в четвъртък в Народното събрание между "Възраждане" и депутати от ПП-ДБ. По думите му трябва да си "опитомим" държавата.

Вижте снимки от събитието >>

Да запазим демокрацията у нас, призова адвокат Емил Георгиев. Той добави, че в Конституцията е предвидено управлението да се извършва от редовен парламент. В България не е предвидена еднолична служебна власт, заяви Георгиев.