Хиляди унгарци протестираха днес в Будапеща срещу нов трудов закон и все по-авторитарното според тях управление на министър-председателя Виктор Орбан, предаде "Ройтерс".

Протестът, озаглавен "Весела Коледа, г-н премиер", беше четвъртата демонстрация на леви опозиционни партии, студентски групи и граждани срещу правителството през последната седмица.

Протестиращите развяваха унгарски знамена и флагове на Европейския съюз и носеха плакати с лозунги, сред които "Не крадете" и "Независими съдилища".

Новият трудов закон позволява на работодателите да искат до 400 часа извънреден труд годишно, поради което критиците го нарекоха "робски закон".

Управляващите също така прокараха закон за създаване на нови административни съдилища, които ще отговарят пред правителството и ще се занимават с деликатни въпроси като изборното законодателство, протестите и корупцията.

Орбан често влиза в сблъсъци с Брюксел заради създаваната от него система, която засилва контрола му върху съдилищата и медиите и която неговите критици смятат за авторитарна.

Организации за гражданските права заявиха, че новият съдебен закон е поредното подкопаване на демократичните институции при управлението на Орбан, който е на власт от 2010 г.