Бих отправил призив всички да запазим спокойствие, да работим в следващите поне шест месеца до една година, за да свършим неща, които очевидно са необходими, каза премиерът.

По неговите думи в контекста на политическата проблематика на първо място следва да бъде подобрен Изборният кодекс.

Попитан дали ще участва в следващи срещи с протестиращите у нас, премиерът заяви, че правителството няма да предприема никакви преки действия, а чрез работата си ще се стреми да доказва, че работи по управленската си програма.

"Не чух в обществото възражения срещу гласуваната програма, ще продължим да работим по нея", поясни Орешарски на пресконференция за български журналисти в Брюксел.

Министър-председателят е уверил председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, с когото се срещна по-рано днес, че ще работи по този начин.

На въпрос какви мерки биха били подходящи за спиране на напрежението, той отбеляза, че още от началото на мандата е липсвало доверие към правителството и е имало протести.

Нови избори нямало да решат проблемите

"Не съм убеден, че избори сега и веднага ще решат много проблеми. Страхувам се, че крият риск да задълбочат проблематиката", заяви Орешарски.

По повод назначенията на заместник-министри и областни управители, както и предварителните проверки на кандидатите, той отбеляза, че ще смени всеки, за когото има съмнения, че не отговаря на изискванията - професионални качества и приемлива репутация в обществото.

Той уточни, че се налагат допълнителни проверки на висшите чиновници, с установяването на повече подробности от биографията на всеки - данни, които не могат да се съдържат в архивите на МВР.

Жозе Барозу призова Орешарски да обсъжда широко ключовите назначения, особено в сферата на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Попитан за вероятен следващ председател на ДАНС, премиерът заяви, че на този етап не е готов с кандидат и че този път няма да бърза.

Имиджът на България - обща задача

"Възприемам подобряването на имиджа на страната като обща задача - на президента, премиера, на съдебната система", каза Орешарски.

Премиерът коментира, че публичните решения трябва да бъдат независими от всякакви лобистки влияния, защото това осигурява прекъсването на връзките с олигархията.