Три палатки пред сградата на областната управа в Благоевград опънаха граждани на Благоевград, които протестираха срещу назначаването на Муса Палев от ДПС за областен управител на Благоевград. Това стана след 18 ч. в неделя, в присъствието на представители на органите на реда, включително и на комисар Георги Костов - директор на ОД на МВР-Благоевград.

Полицаи охраняваха района, а пространството около палатковия лагер и входа на областната управа бе оградено с предпазни въжета и полицейски ленти, ограничаващи достъпа.

По същото време на стотина метра от тази група пред сградата на Американския университет в България имаше друга група граждани, събрали се на "протест срещу антибългарската политика на правителството "Орешарски", както обявиха организаторите от "Българи за силна България", Националната гражданска инициатива за обществен контрол и други граждански организации.

"С предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и на Муса Палев за областен управител на Благоевград, както и с други назначения в страната от квотата на ДПС, станишево-олигархическото антибългарско правителство пали фитила на най-чувствителната струна на българското общество и тласка страната към гражданска война и към конфронтация между хората в България", заявиха организаторите на протеста.

"Долу правителството на Орешарски", "Продадохте България за чужди интереси, предадохте историята, героите и нацията!", "Червената зараза под карантина", "Свикване на Велико Народно събрание", "Българи, обединете се!" - това можеше да се прочете върху плакатите, които протестиращите издигнаха.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов подчерта, че обстановката е взривоопасна и етническата струна не трябва да се пипа.
"Хората в смесените райони не трябва да се конфронтират и да се противопоставят единствено с цел някакви политически дивиденти", посочи той.

Областното ръководство на БСП е взело решение да се направи декларация до ръководството на БСП и да се поиска смяна на областния управител на Благоевград и ново преразглеждане на въпроса. Това каза председателят на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” Спас Панчев във връзка с назначението на Муса Палев за областен управител на Благоевград, предаде Фокус.

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви днес, че партията му настоява Муса Палев незабавно да се оттегли от поста.

"Нашите деди и прадеди ще се обърнат в гроба, ако разберат, че новият етикет на Пиринска Македония е "Муса", посочи Янев.