Програмата бе одобрена със 106 гласа "за", един против и седем "въздържал се".

Определят се параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната, предаде БТА.

Документът отчита настъпилите изменения в геостратегическата среда за сигурност в непосредствена близост до нашата територия, генериращи нестабилност, рискове и заплахи, като определя областите от способности на въоръжените ни сили, които трябва да се развиват приоритетно, за да сме в състояние да отговорим адекватно на предизвикателствата, се посочва в доклада на парламентарната външна комисия.

За изпълнение на възложените мисии и задачи въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души.

Разходите за личен състав и за текуща издръжка и капиталовите разходи за 2015 г. са в съотношение 73:21:6.

В периода 2020-2024 г. трябва да се постигне съотношение на тези разходи 60:20:20. Това съотношение представлява средните норми за страните от ЕС, а постигането на 20 на сто капиталови разходи е в съответствие с приетата от държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО Декларация от срещата на високо равнище в Уелс през 2014 г., се посочва в доклада на външната комисия.

Относителният дял на бюджета за отбрана към брутния вътрешен продукт се запазва на ниво, не по-ниско от достигнатото със Закона за държавния бюджет за 2014 г., а с нарастването до 2024 г. следва да осигури изпълнение на решенията от Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс, отбелязва в доклада си и парламентарната комисия по отбрана.

Министърът на отбраната Николай Ненчев отбеляза, че документът е факт благодарение на усилията на много хора и е бил подложен на широко обсъждане, започнало в началото на годината.

Той посочи, че са изразили отношение всички парламентарни групи и екипът се е съобразил с постъпилите предложения.

Ненчев: Комисия да провери договора за ремонта на "МиГ"

"Най-добре е да се направи анкетна комисия, която да провери всичко онова, което е свързано с ремонта на "МиГ"-овете, включително минали договори, протоколите от разговорите", предложи министърът на отбраната пред журналисти и декларира, че защитава държавата и националния интерес "срещу комисионерите".

Вчера представителят на руската корпорация "МиГ" за България Александър Александров чрез медиите попита министъра дали в споразумението има клауза, която да предвижда ремонтът да е с нови части.

Ще отговоря за новите части в петък, беше отговорът на Николай Ненчев. Той отклони въпроса няколко пъти.

Попитан все пак дали има такава конкретна клауза черно на бяло, министърът отговори:
"Записано е, ще коментирам договора в петък, всичко ще бъде наред."

В петък се очаква ратификация от НС на споразумението с Полша.

Ненчев посочи, че полската страна поема пълни гаранции за надеждността и експлоатацията на двигателите, които ще бъдат ремонтирани там.

Сутринта при приемане на седмичната програма на депутатите ратификацията на споразумението беше отложена като точка "първа" за петък.

Ненчев обясни, че това става по технически причини, защото било преценено, че днес няма да стигне времето. Министърът се надява документът да бъде подкрепен.

"Няма никакво основание за безпокойство в този смисъл, защото проведохме разговори с парламентарните групи преди седмица и те дават основание за много ясна и категорична подкрепа за споразумението", обясни той.

Двата двигателя ще бъдат получени 20 дни след ратификацията на споразумението, поясни Ненчев.

Министърът не се притеснявал от възможността руската страна да си търси правата по съдебен път.