"Правителството не върви в посока, която ще донесе нещо добро на България, то ще отстъпи. Ние няма да пуснем Македония, премиерът ще я пусне. Можем да говорим за българско малцинство навсякъде по света, но е обидно да го казваме за Македония, ние твърдим, че мнозинството от хората там са като нас", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ, бивш министър на образованието, по казуса с РСМ.

"Ние няма да ги убедим, че те са българи, но можем да се опитаме да ги убедим, че са наши братя. Поради тежката фалшификация на книги и история в Македония ще е много трудно. България не трябва да дава съгасие сега за вдигане на ветото, а след това да се достигне до взаимопроникване с тези хора. Хората там - това сме ние, но с по-различна историческа съдба", смята проф. Вълчев.

Той поясни, че е чувствителен на тази тема в личен план: "Аз съм слушал за тези неща още от баба ми и милеем за българите, които са останали отвъд пределите на България", добави Вълчев.

"България от десетилетия назад няма ясна политика по отношение на Македония, не знаем какво искаме от тях. Второто нещо през последните години е, че България не свикна, че е член на ЕС, не кандидат, трябва да поставяме много ясно своите интереси. България е най-заинтересованата страна Македония да стане член на ЕС. Но ние не формулирахме ясни искания, които да са изпълними, и не убедихме нашите партньори за важността на българския национален интерес", каза още проф. Вълчев.

Според него правим и неуместни жестове като създаванен на културен институт на името на Ванче Михайлов, като по-удачното би било да е на името на братя Миладинови, въпреки спекулациите на съседите ни и с тях.